Slovenije močno zaostaja za Hrvaško

Franc Breznik, poslanec v DZ RS. Vir: sds.si

Poslanec Franc Breznik, SDS, je v luči zaskrbljujoče ugotovitve, da je Slovenija pri črpanju evropskih sredstev znatno zaostala za Hrvaško, naslovil pisno poslansko vprašanje na ministra za kohezijo in regionalni razvoj, dr. Aleksandra Jevška. Kljub temu, da je ena od ključnih nalog Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj prav črpanje evropskih sredstev, so podatki razočarani: Hrvaška je pri izplačilih iz Načrta za okrevanje in odpornost dosegla že 50 odstotkov, medtem ko je Slovenija pri slabih petih odstotkih.

 

Od reorganizacije Vlade RS v začetku leta 2023 je Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj pridobilo več samostojnosti, s poudarkom na upravljanju skladov evropske kohezijske politike in drugih virov nepovratnih sredstev. Kljub temu se zdi, da ministrstvo še ni doseglo pričakovanih rezultatov, kar je Breznik izpostavil v svojem poslanskem vprašanju.

Vprašanje se dotika tudi realizacije koalicijskih zavez, s poudarkom na natančni časovnici nadaljnjih aktivnosti in ukrepov ministrstva. Ob tem Breznik zahteva pojasnilo glede dejstva, da je Hrvaška pri črpanju evropskih sredstev precej bolj uspešna od Slovenije, kar kaže na potrebo po nujnem izboljšanju delovanja in strategije na tem področju.