Avstrija je z današnjim dnem odprla meje za vse sosednje države, razen z Italijo.

 

Slovensko zunanje ministrstvo je pozdravilo odločitev Avstrije. “To je dobra in vesela novica in uspeh slovenske diplomacije, ki si je okoli mesec dni prizadevala, da Avstrija uvidi realno epidemiološko sliko v Sloveniji,” je za STA dejal govorec MZZ Aleksander Geržina.

Prehod meje z Avstrijo
Prehod meje z Avstrijo. Foto: Twitter

Na meji so razmere iste kot pred pandemijo

Avstrijci bodo z današnjim dnem odpravili nadzor na mejah z Nemčijo, Liechtensteinom, Švico, Slovaško, Slovenijo, Češko in Madžarsko. Na avstrijskem zunanjem ministrstvu trdijo, da od danes naprej na mejah omenjenih držav veljajo razmere, ki so bile pred pandemijo.

Vlada dodala na seznam Avstrijo!

Vlada se je seznanila z oceno epidemiološke situacije v državah EU in schengenskega območja, ki jo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje, in dogovorom med ministrstvoma za zunanje zadeve Republike Slovenije in Republike Avstrije o pogojih prehajanja državne meje državljanov teh držav.

Vlada je odločila, da se na seznam držav, iz katerih osebe vstopajo v Republiko Slovenijo v skladu z drugim odstavkom 9. člena Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije, uvrsti Republika Avstrija. Sklep začne veljati 5. junija 2020.

Vlada se je na današnji seji seznanila s strokovno oceno Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 pri Ministrstvu za zdravje o strokovni utemeljenosti omejitev iz Odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih v Republiki Sloveniji in odločila, da se ti ukrepi oziroma omejitve še naprej uporabljajo.

Preberite še:

Turistična sezona se je pričela! Slovenci prosto tudi v Grčijo in…

Želite biti redno obveščeni o novostih glede prehajanja mej? Všečkajte FB stran:

Prvi let na brniško letališče… Nekateri se niso uspeli izkrcati!

Potovanje v Bosno in Hercegovino

 

MR