Škandal na Dunaju: Kako je s financiranjem študentskega kluba z jugoslovanskimi zastavami!”

V kontroverznem incidentu, ki se je odvijal v okviru praznovanja stote obletnice Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju (KSŠŠD), je poslanka Suzana Lep Šimenko izpostavila vprašanja glede financiranja omenjenega kluba s strani Vlade Republike Slovenije. Incident, ki je vključeval objavo fotografij študentov s jugoslovansko zastavo na Facebooku, je sprožil vprašanja o morebitnem sramotenju Slovenije.

 

KSŠŠD je 4. novembra 2023 v Sophie nsäle v Dunaju priredil ples ob svoji stoti obletnici, kjer so nastopili Noreia Quartett, Gedore, Bališ ter DJ Zeckmeista in JUDO. Fotografije s tega dogodka, objavljene na Facebooku, so vključevale tudi študente z jugoslovansko zastavo, kar je po mnenju poslanke predstavljalo žalitev Slovenije.

V pisnem poslanskem vprašanju je Suzana Lep Šimenko naslovila Vlado RS z več vprašanji. Zanima jo, ali je KSŠŠD prejel finančna sredstva od Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, podrobnosti o zneskih in namenu porabe teh sredstev ter ali bo Vlada RS zahtevala povrnitev sredstev zaradi dogodka, ki ga dojema kot sramotenje Slovenije.

Poslansko vprašanje odpira pomembno razpravo o financiranju in odgovornosti kulturnih ustanov v tujini ter o načinu, kako ti odsevajo nacionalno identiteto in vrednote.

MR