Od danes dovoljeno prehajanje meje tudi izven kontrolnih točk, a le za državljane Slovenije, Avstrije in Madžarske.

 

Prestop meje na kontrolnih točkah

Državljani Republike Slovenije, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja, lahko po novem mejo prestopajo izven kontrolnih točk.

Izven kontrolnih točk na meji z Italijo lahko državno mejo prestopajo državljani Slovenije in italijanski državljani, ki so dvolastniki ali najemniki zemljišč v obmejnem območju oziroma imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelsko-gozdarska dela.

Odreditev karantene ob vstopu v Slovenijo

Odreditev 14-dnevne karantene je obvezna za osebo, ki vstopa v Slovenijo in ima stalno ali začasno prebivališče v državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav.

Brez karantene za:

Še vedno velja vstop brez omejitev in karantene za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja, ne glede na to ali so te države uvrščene na seznam epidemiološko varnih držav.

Od danes nove države na seznamu

Vlada je odločila, da se na seznam epidemiološko varnih držav uvrsti naslednje države:

Bolgarija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveška, Slovaška in Švica.

Prihod iz Severne Makedonije

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v Severni Makedoniji se vsem osebam, ki vstopajo v Slovenijo in prihajajo iz Severne Makedonije ali vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v Severni Makedoniji odredi 14-dnevna karantena, ne glede na državljanstvo ali bivališče. Izjeme veljajo le za:

  • delavce v sektorju mednarodnega,
  • osebo, ki izvaja prevoz blaga v Slovenijo ali iz nje ter za tovorni promet v,
  • osebo, ki potuje v tranzitu čez Slovenijo v drugo državo v 24 urah po vstopu,
  • osebo z diplomatskim potnim listom.

Preberite še:

Slovenci brez težav prestopamo meje z Avstrijo

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran: