SDS ZAHTAVA DEJANSKO UKREPANJE: MIGRACIJE KOT VARNOSTNA BOMBA!

Slika je simbolična. vir: twitter

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke (SDS) je danes ponovno vložila zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora, na kateri bodo poslanci obravnavali Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije za ustavitev nezakonitih migracij, učinkovitejše ukrepe za zaščito meja Republike Slovenije ter krepitev varnosti državljank in državljanov Republike Slovenije ter njihovega premoženja.

 

V četrtek, 2. novembra 2023, so se notranji ministri Republike Slovenije, Republike Italije in Republike Hrvaške Boštjan Poklukar, Matteo Piantedosi in Davor Božinović sestali v Trstu, da bi razpravljali o vprašanju varnosti in migracij na balkanski poti. Notranji minister Republike Italije Matteo Piantedosi je opozoril na prepustnost vzhodne kopenske meje z Republiko Slovenijo, ki omogoča lažji prehod potencialnim teroristom. Nadzor na meji med Republiko Italijo in Republiko Slovenijo bo trajal, dokler bodo razlogi za to obstajali, pri čemer jim pomaga italijanska vojska.

Nezakonito prehajanje schengenske meje predstavlja največji varnostni izziv za Slovenijo in druge države članice Evropske unije. Vlada Republike Slovenije se je zavezala k delovanju za blaginjo države, vendar statistični podatki o nedovoljenih migracijah kažejo na povečanje nezakonitih prehodov. Od 1. januarja 2023 do 31. oktobra 2023 je Policija zaznala 50.622 nezakonitih vstopov, kar je več kot dvakratno povečanje v primerjavi z istim obdobjem leta 2022. Državljani Afganistana, Maroka in Pakistana so najpogosteje obravnavani.

Poročila Policije kažejo tudi na porast kaznivih dejanj zoper premoženje, telo in spolno nedotakljivost, pri čemer so nezakoniti migranti osumljeni v 170 % več primerih posilstev.

Poslanska skupina SDS zato predlaga več priporočil, med drugim okrepitev prisotnosti Policije na kritičnih mejnih točkah, vključitev pripadnikov Slovenske vojske pri varovanju meje, učinkovitejše ukrepe za preprečitev nezakonitih migracij ter sestanek z odgovornimi vladami drugih držav članic EU za organizacijo močnih mejnih sil na balkanski poti. Poleg tega pozivajo k odpravi sklepa Vlade Republike Slovenije o sprejemu 50 državljanov Turčije ali Afganistana, sprejetega decembra 2022.

MR