SDS in Janez Janša poudarjata potrebo po miru, demokraciji in varnosti na srečanju Mednarodne Zveze sredinskih demokratov

Bled je bil danes prizorišče izvršilnega odbora in generalne skupščine Mednarodne zveze sredinskih demokratov (IDC-CDI). Ta prestižna organizacija združuje več kot 100 političnih strank iz 80 držav sveta. Na današnjem zasedanju so potrdili tri nove članice, kar nadalje širi vpliv te mednarodne platforme.

 

Na generalni skupščini je bilo obravnavanih 13 resolucij, ki se osredotočajo na mir, demokracijo in varnost ter grožnje tem osnovnim človeškim pravicam po svetu. Andres Pastrana, predsednik IDC-CDI, se je na tiskovni konferenci posebej zahvalil predsedniku SDS Janezu Janši in slovenskim gostiteljem za gostoljubje.

Zasedanje je obravnavalo prihodnost Evrope, Latinske Amerike, Afrike in drugih regij sveta. Pastrana je opozoril, da so resolucije pomembne ne samo za organizacijo, ampak za številne države, saj imajo podporo več kot 180 članic iz vsega sveta.

Janez Janša, podpredsednik IDC-CDI in vodja Slovenske demokratske stranke (SDS), je poudaril pomembnost SDS pri oblikovanju nosilne resolucije za zasedanje. Ta resolucija naslavlja vse tri ključne grožnje – mir, demokracijo in varnost – in je bila na generalni skupščini soglasno sprejeta.

Janša je na novinarski konferenci obravnaval tudi trenutno politično klimo v Sloveniji. Izpostavil je pritiske na medije, predvsem na nacionalno televizijo in Ustavno sodišče, ki obravnava zakon o RTVju. Kot je dejal, ima zadeva evropske razsežnosti, saj je vpletena tudi evropska komisarka Vera Jourova. Prav tako je Janša obudil spomin na ukinitve Dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja s strani vlade.

IDC-CDI obžaluje razveljavitev ključnih reform, ki jih je uvedla prejšnja vlada. Med temi reformami so bili davki, dolgotrajna oskrba, preglednost javnega naročanja v zdravstvu, zmanjšanje birokracije, decentralizacija in številne druge, kar negativno vpliva na blaginjo državljanov. Zato IDC-CDI poziva vse ustrezne institucije v Sloveniji, naj spoštujejo Ustavo in zakone ter nemudoma prenehajo s političnim pritiskom na vodstvo RTV Slovenije in na Ustavno sodišče.

Na koncu je Janez Janša poudaril, da so kolegi na zasedanju bili presenečeni in zgroženi nad dogajanjem v Sloveniji. Izrazil je zaskrbljenost nad odločitvijo vlade, ki je ukinitve Dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, ki predstavlja pomembno simbolno dejanje spoštovanja do žrtev totalitarnega režima. Ta dejanja, je dejal Janša, ogrožajo integriteto zgodovinskega spomina in spodkopavajo prizadevanja za pravičnost, tako za žrtve kot njihove družine.