Razprava o migracijah in razvoju na okrogli mizi ob razstavi ‘Zgodbe pozitivnih sprememb’

V torek, 28. novembra 2023, se je v hotelu Mitra na Ptuju odvila pomembna okrogla miza, ki jo je spremljala potujoča razstava “Zgodbe pozitivnih sprememb”. Dogodek je bil del projekta Trajnostno.Lokalno.Globalno II, ki si prizadeva za razumevanje in reševanje globalnih izzivov.

 

Okroglo mizo je moderiral Robert Križanič, direktor zavoda Povod, ki je predstavil njihov projekt “Obrazi migracij”. Ta projekt si prizadeva za razumevanje migracijskih zgodb in spremembo javnega diskurza o migracijah.

Samar Zughool iz zavoda Reka Si je spregovorila o Agendi za mir in varnost žensk v migracijskih in humanitarnih krizah, poudarjajoč pomen prepoznavanja človeških zgodb za razumevanje migracij.

Štefan Simončič, predsednik Združenja Epeka Slovenija, je predstavil projekt CIVILHOOD, ki se osredotoča na državljansko vzgojo in vključevanje mladoletnikov brez spremstva na trg dela.

Dogodek je bil tudi priložnost za poudarjanje vloge slovenskih nevladnih organizacij v mednarodnem razvojnem sodelovanju in migracijah. SLOGA kot platforma NVO igra ključno vlogo pri povezovanju, izobraževanju in podpori nevladnih organizacij na tem področju.

Z okroglo mizo in razstavo so organizatorji želeli spodbuditi k razmišljanju o migracijah kot globalnem izzivu, ki zahteva razumevanje, sočutje in aktivno sodelovanje vseh sektorjev družbe.

MR