Razkrivanje datotek: Povod za blokado Trumpovega računa na Twitterju je podala Michelle Obama

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trumo in nekdanja prva dama ZDA Michelle Obama (foto: Twitter)

Po tem, ko je zdajšnji lastnik Twitterja pričel z “razkrivanjem Twitterjevih datotek”, je na dan prišla informacija, da je bil nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu prepovedan dostop do Twitterja le dan po tem, ko je pobudo za to podala nekdanja prva dama Michelle Obama.
 
V soboto sta izvršni direktor Twitterja Elon Musk in novinar Michael Shellenberger objavila četrto serijo dokumentov Twitterja, ki prikazujejo notranjo komunikacijo vodstvenih delavcev podjetja med 6. in 8. januarjem 2021 vključno z izgredi v stavbi Capitol in kmalu po njih. Med datotekami je Shellenberger poročal o “notranjih in zunanjih pritiskih“, tudi s strani nekdanje prve dame Michelle Obama, ki so pritiskali na podjetje in pozivali, naj se Donaldu Trumpu prepove uporaba Twitterja.
 
Trump se je dolgo časa opiral na Twitterjevo politiko, ki izrecno pravi, da je “blokiranje svetovnega voditelja na Twitterju ali odstranitev njegovih kontroverznih tvitov skrilo pomembne informacije, ki bi jih ljudje morali videti in o katerih bi morali razpravljati. To tudi ne bi utišalo tega voditelja, zagotovo pa bi oviralo potrebno razpravo o njihovih besedah ​​in dejanjih.”, vendar so jo v njegovem primeru “spregledali” oziroma je Twitter ni upošteval so zapisali na nova24tv.si

Toda po dogodkih 6. januarja je notranji in zunanji pritisk na izvršnega direktorja Twitterja rastel. “Nekdanja prva dama @michelleobama, tehnološka novinarka @karaswisher, @ADL, visokotehnološki VC @ChrisSacca in mnogi drugi, javno pozivajo na Twitterju k trajni prepovedi Trumpa,” je poročal na Twitterju Shellenberger. “Zdaj je čas, da podjetja iz Silicijeve doline prenehajo omogočati to pošastno vedenje in gredo še dlje, kot so že storila, tako da trajno prepovejo tega človeka na svojih platformah in uvedejo politike, ki bodo preprečile, da bi voditelji države uporabljali njihove tehnologije za spodbujanje k vstaji,” je zapisala Michelle Obama v dolgi izjavi, objavljeni na Twitterju 7. januarja. 

Tako je 7. januarja zjutraj takratni izvršni direktor Twitterja Dorsey zaposlenim napisal elektronsko sporočilo, v katerem jim je naročil, kot je zapisal Shellenberger, “naj ostanejo dosledni pri svojih politikah vključno s pravico uporabnikov, da se po začasni prekinitvi vrnejo na Twitter.” Takrat je Trumpu sledila prepoved objavljanja na Twitterju.

Določeni kljub kršenju politike niso bili odstranjeni
Datoteke so tudi pokazale, da je Twitter vzdrževal politiko – imenovano “izjeme v javnem interesu”, kjer so določeni politiki kljub domnevnim kršitvam še vedno lahko objavljali in zaradi tega niso dobili prepovedi. Medtem ko je bila Trumpova začasna izključitev odpravljena, je bila ta druga politika v Trumpovem primeru posebej in namerno prezrta, je poročal Shellenberger. Tudi Dorsey je bil v času Trumpove prepovedi na dopustu so zapisali na nova24tv.si

Izvršni direktor je velik del odgovornosti prenesel na višje vodstvene delavce vključno z nekdanjim vodjo oddelka za zaupanje in varnost pri Twitterju Yoelom Rothom in nekdanjim vodjem oddelka za pravne zadeve, politiko in skrbništvo Vijayo Gadde, za katera Shellenberger poudarja, da sta bila “izjemno napredna”.  Omenil je tudi, da so šle nekatere objave zaposlenih na Twitterju prav tako v ekstrem, saj je Roth leta 2017 tvitnil, da so “pravi nacisti v Beli hiši.  Dejstvo, da je večji del Twitterja naklonjen demokratom, kaže informacija, da je šlo v treh letih več kot 95 odstotkov donacij prav demokratom.

Foto: Twitter

Potem ko je Musk kupil Twitter in prevzel mesto njegovega izvršnega direktorja, je bil Trumpov dostop do platforme obnovljen. Vendar pa Trump še ni prevzel nadzora nad svojim računom in je pred tem za Fox News Digital povedal, da namerava ostati na svoji platformi družbenih medijev Truth Social.

Foto: Twitter

 

Pred kratkim je Musk objavil tudi tako imenovane “datoteke o Twitterju”, ki podrobno opisujejo prizadevanja podjetja za cenzuro. Prvi sveženj dokumentov je pokazal, kako se je velikan družbenih medijev odločil, da New York Postu omeji poročanje o kopici podatkov iz prenosnega računalnika Hunterja Bidna, sina sedanjega ameriškega predsednika, z lažnim izgovorom, da gre za rusko propagando. Druga izdaja je predstavila usklajena prizadevanja platforme za zmanjšanje vidnosti nekaterih uporabnikov in omejitev njihovega dosega in tretji del, kjer je bilo dokumentirano, kako je top management Twitterja cenzuriral Trumpove tvite pred volitvami novembra 2020, medtem ko so redno sodelovali s predstavniki ameriških vladnih agencij kazenskega pregona.

Vir: nova24tv.si

Preberite še:

Fursovi inšpektorji bodo lahko tajno sledili brez odredbe sodišča

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Janez Janša je postal član Častnega svetovalnega sveta internacionalne demokratične organizacije

 

Tako kot “vožd” tudi vzporedni mehanizem ni nepremagljiv!

 

TS