Razkritje poslovnih povezav in vprašanje ntegritete v Vladi Roberta Goloba

Poslanec Andrej Kosi, SDS, je izpostavil vprašanje glede poslovanja in lastniških razmerij povezanih s predsednikom vlade Republike Slovenije, dr. Robertom Golobom, ki so podkrepljena z uradnimi statističnimi podatki in poslovnimi evidencami. Po teh podatkih je dr. Golob, prej vodja GEN-I, ustanovitelj in dejanski lastnik podjetja Star Solar d.o.o. in je konec leta 2023 za direktorico podjetja imenoval svojo hčerko. Podjetje je prejemalo večino svojih sredstev od državnega operaterja trga električne energije Borzen, d.o.o.

 

Prav tako je Kosi izpostavil, da je vlada kmalu po prevzemu funkcije s strani dr. Goloba, prevzela nadzor nad Borzenom, in po formalnem prevzemu Star Solar s strani dr. Goloba, je Borzen podjetju nakazal približno 14.000 evrov. Kosi zastavlja vprašanje o potencialnem konfliktu interesov, glede na to, da dr. Golob vodi vlado in ima poslovne povezave z državnimi podjetji. V ospredju je Mojca Kert, prej zaposlena v GEN-I in kandidatka Gibanja Svoboda, ki je ključna poslovna partnerica v teh transakcijah.

Poslansko vprašanje se osredotoča na potencialne kršitve zakonodaje, ki ureja integriteto in preprečevanje korupcije, ter izpostavlja vprašanje ustreznosti in zakonitosti poslovnih povezav, ki jih kažejo uradni podatki.

MR