Ptujski redarji kontrolirajo uporabo mobilnega telefona med vožnjo in tudi hitrost

policija, redarji, ptuj, preventivna-akcija, mobitel

Poteka preventivna akcija »mobitel«

Medobčinsko redarstvo Skupne občinske uprave občin v Spodnjem Podravju ta teden v okviru preventivne akcije »mobitel« opravlja nadzor nad nepravilno uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Redarji prav tako izvajajo tudi nadzor hitrosti vožnje s samodejno merilno napravo Multaradar C.

Danes in jutri poostren nadzor hitrosti na Ptujskem

Nadzor nad hitrostjo vožnje redarji izvajajo na območju Mestne občine Ptuj, posebej pa bodo v akciji kontrole v četrtek in petek, 25. in 26. januarja. Na območju Mestne občine Ptuj bo glavnina nadzora hitrosti vožnje na Zagrebški cesti (na širšem območju križišča z Rogaško cesto). Nadzor se bo izvajal še na cestah K jezeru (med Brodarskim društvom Ranca in Ormoško cesto), Ob železnici, smer Krčevina – Orešje – Vičava, na Selski cesti, Rogaški cesti, Mariborski cesti, Gajzerjevi ulici, Ulici 8. avgusta,  Potrčevi cesti, Žabjaku, Podvincih in širšem območju Ljudskega vrta. Posebej opozarjamo voznike na vožnjo po cesti K jezeru, kjer je območje določeno kot območje omejene hitrosti 30 km/h ter na cesto Ob železnici, kjer je hitrost vožnje omejena na 40 km/h.

Kadar voziš, ne uporabljaj telefona!

Telefoniranje med vožnjo je med slovenskimi vozniki vse bolj prisotno. Ti se žal premalo zavedajo, da uporaba mobilnega telefona za volanom bistveno zmanjša njihovo zbranost. Zaradi tega lahko spregledajo pomembno prometno signalizacijo in se prepočasi odzovejo na nepredvidljive razmere na cesti. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo.

Voziš? Izklopi telefon. To je osrednje sporočilo preventivne akcije Javne agencije RS za varnost prometa, pri kateri sodeluje tudi policija. Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo je nevarna. Če med vožnjo uporabljate mobilni telefon, je možnost, da boste imeli prometno nezgodo, 4-krat večja. Si predstavljate, kaj vse se lahko zgodi? Šteje vsaka sekunda. Šteje vsako življenje. Kar koli že je, lahko počaka.

Namen preventivne akcije je zmanjšati možnost udeležbe v prometnih nesrečah, ki bi bile posledica uporabe mobilnega telefona med vožnjo, in ozavestiti širšo javnost o tem, kako nevarno je med vožnjo pogovarjanje po mobilnih telefonih. Policisti se v akcijo vključujemo tako s preventivnimi dejavnostmi kot tudi poostrenimi nadzori, ki jih izvajamo med rednim delom.

Motnje pozornosti med vožnjo, kamor štejemo tudi uporabo mobilnih telefonov, so lahko tudi dejavnik nastanka prometnih nesreč. Po nekaterih tujih raziskavah je tveganje za nastanek prometne nesreče kar štirikrat večje, če med vožnjo govorimo po telefonu. Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje. Kljub temu pa v policiji svetujemo, da med vožnjo ne telefonirate, saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost! Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje. Predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, pa je 120 evrov.

Statistični podatki

Po podatkih slovenske Policije so v letu 2017 policisti izdali 26.391 plačilnih nalogov zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ter 3.161 opozoril voznikom, kar je enkrat več kot v letu 2016 (ko so izdali 10.473 plačilnih nalogov in 4.023 opozoril).

TM, Policija