Ptujski gasilci slovesno predali novo gasilsko avtolestev

23. junij je bil zgodovinski dan za PGD Ptuj, na katerega so čakali vrsto let. V gasilsko društvo so z velikimi napori, prizadevanji, usklajevanji in dobro zastavljeno investicijo letos pripeljali novo gasilsko avtolestev, ki so jo slovesno v uporabo predali minulo soboto, ko je bila na Ptuju tudi parada in velika gasilska veselica.

Nova gasilska avtolestev je velika pridobitev za celotno Podravsko regijo; foto: Langerholc

Junijska slovesnost na Ptuju je bila za ptujske gasilce in operativce v Podravski regiji pomemben dogodek, saj so v uporabo predali gasilsko avtolestev, sodobni reševalni element za reševanje z višin in globin. Izkazalo se je namreč, da razgiban požarni teritorij, ki ga sestavlja staro mestno jedro, višji objekti in objekti večje prostornine, zahtevajo sodobno reševalno napravo.

V kulturnem programu ob predali gasilske avtolestve so nastopili mladi gasilci PGD Ptuj; foto: Langerholc

720 tisoč evrov vredna investicija

Za potrebe posredovanj v MO Ptuj in tudi širše zdaj zadostuje gasilska reševalna naprava delovne višine 32 m. Investicijo v višini 720.000 evrov so pokrili: MO Ptuj, Uprava RS za zaščito in reševanje, PGD Ptuj ter sponzorji in donatorja družba Pomgrad in Priori zavarovanja. S podpisom sporazuma so k pridobitvi višjih sredstev na razpisu Uprave RS za zaščito in reševanje veliko pripomogle tudi občine Spodnjega Podravja.

Razgiban požarni teritorij, ki ga sestavlja staro mestno jedro, višji objekti in objekti večje prostornine, zahtevajo sodobno reševalno napravo. Novo pridobitev je preizkusil glavni strojnik v PGD Ptuj Ino Suhadolnik Šömen, ki mu je poveljnik Primož Korošak slovesno predal ključe novega vozila; foto: Langerholc

Priklopna gasilska lestev z letnico 1979 je bila zaradi svoje starosti že nevarna za uporabo

Gasilstvo na Ptuju ima dolgo in bogato zgodovino. Gasilsko društvo na Ptuju deluje že od leta 1870 in bo torej kmalu obeležilo visoko obletnico humanega dela ptujskih gasilcev. Od leta 1993 ptujski gasilci po pogodbi z Ministrstvom za obrambo opravljajo naloge gasilske enote širšega pomena, kategorije 2, in sicer na celotnem območju Spodnjega Podravja, kar jim nalaga, da posredujejo pri tehničnih reševanjih, reševanjih v prometnih nesrečah, pri nesrečah z nevarnimi snovmi in kot reševalci na vodi. Društvo se danes uvršča med razvita, moderna društva s sodobno gasilsko tehniko in opremo za reševanje še tako težkih problemov na področju požarnega varstva, zaščite in reševanja. Doslej pa jim je manjkalo gasilsko vozilo, ki je ključno pri gašenju požarov in reševanju z višin in iz globin.

»V svojem voznem parku smo doslej imeli dotrajano priklopno gasilsko lestev dolžine 22 m, letnik 1979, ki ne omogoča gašenja z višine in je zaradi svoje starosti nevarno za uporabo. Tako so bile višine, višje od 12 m in večji industrijski ter stanovanjski objekti (nad 600 m2 površine) za nas praktično nedosegljivi. V Podravski regiji imamo 1920 ogroženih objektov, pri katerih bo učinkovitost našega posredovanja z novo avtolestvijo, višine 32 m, neprimerno večja.

Z novo pridobitvijo bodo operativni gasilci manj izpostavljeni, večja bo varnost pri posredovanju na objektih v primeru požara, povečala se bo naša učinkovitost pri gašenju in reševanju z višin in iz globin.

Za pomoč pri nabavi avtolestve se zahvaljujemo vsem, ki so nam kakorkoli pomagali, še posebej pa županu MO Ptuj Miranu Senčarju, vodji oddelka za splošne zadeve pri MO Ptuj Janezu Mercu, županom občin Spodnjega Podravja, Upravi RS za zaščito in reševanje ter vsem sponzorjem in donatorjem,« je na osrednji slovesnosti povedal Teodor Rajh, predsednik PGD Ptuj.

Ptujski župan Miran Senčar se je zahvalil vsem, ki so podprli projekt in ob tem poudaril, da je podpora gasilcem in gasilskim društvom skrb lokalne skupnosti, pa tudi, da se vsa sredstva, ki jih v občini namenijo gasilskim društvom, povrnejo v večji meri, kot si predstavljamo. »Gasilci v MO Ptuj so izjemno zavzeti, predani, razumevajoči in delovni. Neštetokrat s svojimi intervencijami opravijo več, kot je morda videti na prvi pogled.«

Slovesen dogodek na Ptuju je spremljala tudi gasilska parada; foto: Langerholc

V Sloveniji letno v uporabo predamo do 132 novih gasilskih vozil

Da je nova pridobitev za ptujske gasilce pomembna tudi za gasilce v Območni gasilski zvezi Ptuj, je v svojem nagovoru potrdil predsednik zveze Marjan Meglič in ob tem dodal, da bodo ptujski gasilci z novo pridobitvijo lahko svoje delo opravljali še boljše.
Ptujski gasilcem je za veliko pridobitev čestital tudi namestnik generalnega direktorja URSZR Branko Dervodel, ki vodi tudi odbor za razpolaganje s sredstvi požarnega sklada, zbranim pa povedal, da je bilo v Sloveniji od leta 2003, od sprejema nove tipizacije, v uporabo predanih samo 13 gasilskih avtolestev. Dodal je, da imamo v Sloveniji 3873 gasilskih vozil ter da jih letno v uporabo predajo 132.

»Zelo me veseli, da smo v požarnem skladu, v katerega vsako leto iz naslova zavarovanj steče nekaj več kot osem milijonov evrov, uspeli z Resolucijo o nacionalnem programu pred naravnimi in drugimi nesrečami zagotoviti pol milijona evrov tudi za nakup gasilske tehnike, predvsem gasilskih avtolestev,« je še dodal Branko Dervodel.

Reševalna košara, ki zaključuje 4,7m pregibno roko na zadnjem lestveniku, skrbi za varen prenos štirih oseb. Prvi so novo pridobitev preizkusili ptujski župan Miran Senčar, namestnik generalnega direktorja URSZR Branko Dervodel in poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek. Foto: Langerholc

Za potrebe posredovanj v MO Ptuj zadostuje gasilska reševalna naprava delovne višine 32 m

»Proces nabave gasilske avtolestve se je v Prostovoljnem gasilskem društvu Ptuj začel že pred mnogimi leti. Omejitve, ki smo jih imeli gasilci pri požarih v teh vrstah objektov, so porajale dvom v našo sposobnost posredovanja, ko se srečamo z velikimi požari in velikim številom udeleženih oseb. Po vzoru ostalih mest v Slovenij in tujini smo analizirali stanje objektov, ki jih v požarnem teritoriju imamo. Po pregledu pravilnikov in zakonodaje na področju gradbeništva smo ugotovili, da za potrebe posredovanj v Mestni občini Ptuj zadostuje gasilsko reševalna naprava delovne višine 32 m.

V prostorih nadgradnje je prostora za 70 kosov različne opreme

Vozilo za posebne gasilske namene sestavlja tovorna šasija Mercedez Benz Atego s specialno nadgradnjo gasilskega lestvenika in prostorov z opremo proizvajalca Magirus. 15 ton težko gasilsko vozilo poganja 300 konjski dizelski motor. 6. stopenjski ročni menjalnik prenaša moč na zadnjo pogonsko os, ki ji pri oprijemu pomagajo avtomatske podmetne verige in zapora diferenciala.

Vozilo z klimatsko napravo, varnostno – asistenčnimi sistemi, razsvetljavo okolice, delovnih površin in signalizacijo skrbi za varno in udobno delo uporabnikov – gasilcev. V prostorih nadgradnje je prostora za 70 kosov manjše in večje opreme, a vse enako pomembne. Oprema je namenjena za gašenje požarov, reševanje obolelih ali onemoglih z višine na nosilih, reševanje z košaro, prezračevanje objektov in gašenje z višine.

Nova pridobitev je zdaj varno spravljena v prostorih PGD Ptuj; foto: PGD Ptuj

Z reliefnim grbom na gasilski avtolestvi so ptujski gasilci izkazali pripadnost domačemu mestu

Reševalna košara, ki zaključuje 4,7 m pregibno roko na zadnjem lestveniku, skrbi za varen prenos 4 gasilcev z opremo. Nosilnost košare 400 kg omogoča maksimalni doseg delovne višine tudi pri polni obremenitvi. Delovanje vozila ves čas obratovanja spremlja napreden računalnik, ki preko GSM modula pošilja informacije direktno v matično proizvodno podjetje v Ulmu in ekipi inženirjev z tem omogoči hitrejšo odpravo napak in okvar.
Celotna zunanja podoba vozila je narejena po tipizaciji gasilskih vozil GZS, vsebuje pa tudi več lokalnih posebnosti, ki dajejo vozilu pripadnost gasilski enoti in z reliefnim grbom mestne občine Ptuj pripadnost domačemu mestu ter njegovim prebivalcem,« so o novi pridobitvi med drugim zapisali v PGD Ptuj.
Foto: PGD Ptuj, Langerholc