Ptujčan Kristjan Čeh je postal svetovni prvak! ČESTITAMO!!

Vir: www.rtvslo.si

“Z veseljem sem spremljal, kaj drugi pričakujejo od mene. Sam pa sem vedel, kaj moram storiti, in to sem tudi naredil. Vedel sem, da se od mene veliko pričakuje, pisalo se je o medaljah, o zlati medalji. A v finale sem šel sproščen. Nisem veliko razmišljal o tem. Imel sem čiste misli, tehnika, krog, občutki. Če to zadenem, bo letelo, in to se je tudi zgodilo,” je povedal novi svetovni prvak, so zapisali na MMC.

 

Z 71,13 metra je postavil nov rekord svetovnih prvenstev

“Prvi met sem šel ‘na ziher’ in sem ga tudi zelo zgrešil. Bilo je 65,27 m, vedel sem, da bo dovolj za uvrstitev med osem najboljših in bom imel potem na voljo še pet metov. Drugi met sem šel na tehniko, ‘na izi’, bilo je več kot 69 m. Potem pa mi je steklo. Po drugem metu sem si dejal le, da ne smem izgubiti medalje, pa katera koli bo. Že pred tekmo sem si zastavil cilj, met čez 70 m in rekord prvenstev. Bilo je čez 71 m, potem sem si želel še več. Ampak ni šlo dlje. Je pa to moja prva članska medalja, in to zlata.”

V ZDA je prišel v vlogi favorita. Na štirih mitingih diamantne lige je bil letos neporažen, v Birminghamu pa je popravil tudi slovenski rekord, ki zdaj znaša 71,27, kar je deseti rezultat vseh časov. Naslednji njegov veliki cilj je svetovni rekord.

“Pred tekmo sem se pogovarjal s svojim trenerjem Gerdom Kanterjem. Alekna je star 19 let, njegov čas še pride. ‘Danes je tvoj dan,’ mi je dejal Kanter. Bil je zelo zadovoljen z metom več kot71 m. Po njem mi je rekel, da imam še rezerve in da grem lahko še prestavo višje. Nisem tak talent, kot je Alekna, ki se je rodil praktično z diskom v roki. Imam pa prednost, ker sem zelo visok in imam zelo velik premer rok. Imam velik potencial … Ni mi žal, da sem šel v atletiko, vedno sem rad metal disk, še vedno to rad počnem in tu bom ostal,” je povedal svetovni prvak.

Naslednji njegov veliki cilj je svetovni rekord

“Star sem komaj 23 let, čaka me še deset ali več let kariere. Vmes bo še veliko olimpijskih iger, svetovnih in evropskih prvenstev. Pomembne so medalje, vsekakor, zadovoljen sem, da sem svetovni prvak, ampak zame ima večji pomen svetovni rekord. Ta ostane za dlje časa zapisan v zgodovino, v metu diska je, recimo, najstarejši,” je povedal Čeh.

Prihodnji mesec ga čaka še evropsko prvenstvo v Münchnu

“Kot sem rekel pred svetovnim, bom tudi pred evropskim prvenstvom. Hočem dober met, da se dobro počutim. Če se bo vse ‘uskladilo’, kot se je tu, lahko pričakujem le najboljše. Nimam pa v krvi, da bi napovedoval medalje.”

Vir: www.rtvslo.si

Preberite še:

Golobove najzanimivejše izjave

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Zdravstvena stroka kritična do Golobovih nasvetov: To je posmehovanje iz zdravja naroda in odgovornega ravnanja

Novi fiasko Klakočar Zupančičeve

 

MR