Ptuj v pripravah na letošnji gasilski kongres

Območna gasilska zveza (OGZ) Ptuj in Mestna občina Ptuj bosta 18. in 19. maja gostiteljici XVII. Kongresa Gasilske zveze Slovenije, največjega gasilskega dogodka v državi. Priprave na dogodek, ki bo prvič na Ptuju, so v polnem teku.

V tem tednu se je na Ptuju sestal tudi širši organizacijski odbor, na katerem je vodstvo OGZ Ptuj predstavilo glavna navodila pred velikim majskim dogodkom, predstavljena pa je bila tudi vsebina s programom dvodnevnega dogajanja na Ptuju. Potem ko je veliko dela že narejena, pa glavnina šele prihaja in s tem številne obveznosti, ki čakajo preko 300 prostovoljnih gasilcev na Ptujskem, ki so vključeni v organizacijo gasilskega kongresa.

V prostorih OGZ Ptuj je bila seja širšega organizacijskega odbora XVII. Kongresa GZS.

Na Ptuju se želijo gasilskim delegatom iz celotne Slovenije in gostom iz tujine predstaviti kot najboljši gostitelj, je poudaril Marjan Meglič, predsednik OGZ Ptuj. Dodal je, da jih je odprtost in pripravljenost na sodelovanje privedlo najprej do razmišljanja in zdaj do organizatorja Kongresa GZS. Meglič pravi, da je to velik izziv za številčno gasilsko ekipo, ki ima za sabo številne akcije in mnogo izkušenj.

Organizacija gasilskega kongresa na Ptuju za gasilce predstavlja velik izziv.

“Zavedamo se, da brez podpore lokalne politike, brez razumevanja naših idej in zamisli ne bi šlo. Nekje se končajo meje človeških zmožnosti, oziroma so za izvedbo tako velikega dogodka premalo. Imamo podporo vseh petih občin Cirkulane, Hajdina, Markovci, Zavrč in MO Ptuj, katerih gasilci sestavljajo OGZ in še večjo podporo vseh štiriindvajsetih prostovoljnih gasilskih društev iz teh občin,” je povedal Meglič.

Na kongresu pričakujejo do 5 tisoč uniformiranih gasilcev in številne goste

Na Ptuju so pred dnevi izpostavili shemo organizacije dela, oziroma sistem vodenja, v katerem so jasno določene pristojnosti in odgovornosti vsakega izmed okoli 280 sodelujočih prostovoljcev. Zvonko Glažar, kot poveljnik ene izmed največjih gasilskih zvez v slovenskem prostoru – OGZ Ptuj, je povedal, da imajo skupaj z gasilskimi oficirji že bogate izkušnje, kako organizirati in voditi večje število gasilcev na intervencijah večjih razsežnosti. Glažar pravi, da gasilski kongres ni intervencija, vendarle pa je pa za usklajenost dogodkov, pripravo infrastrukturnih in tehničnih pogojev dela ter za dobro počutje do 5.000 uniformiranih gasilcev potrebno opraviti mnogo vidnega in še več nevidnega dela.

Organizacija kongresa usmerjena tudi v varnost občanov
»Vaše zaupanje je naša odgovornost. To je slogan, ki smo gasilci iz OGZ Ptuj povzeli kot motiv, s katerim smo pristopili k organizaciji tako velikega dogodka. To delo bomo tudi tokrat opravili gasilci – prostovoljci iz območne zveze s pomočjo kolegov iz Podravske regije.”

Tudi za zbiratelje gasilskih in drugih eksponatov, ki imajo srečanje 8. aprila v gasilskem domu Ptuj, so že pripravljeni našitki z logotipom XVII. Kongresa GZS. Foto: Janez Liponik

Gasilcem iz OGZ Ptuj zadano zaupanje s strani Gasilske zveze Slovenije ni zgolj naloga, ki jo morajo opraviti, meni Glažar, zato so nalogo vzeli kot izziv. “Zadana naloga nam je kot učni poligon, na katerem teoretično znanje s področja vodenja velikih intervencij prenašamo v prakso in s tem testiramo svojo organiziranost. Tako, kot vse naše gasilske vaje, izobraževanja in mnogo drugega, ki ga opravljamo v neštetih prostovoljnih urah, tako je tudi organizacija kongresa v mesecu maju 2018 v našem Ptuju usmerjeno v varnost naših občanov,” je med drugim še povedal Zvonko Glažar.
TM, foto: Uroš Meglič