Ptuj in Kidričevo bosta prejeli naziv Otrokom prijazno Unicefovo mesto

unicef, projekt, otrokom-prijazna-mesta, ptuj, kidričevo

Slovesen podpis listin bo ta petek

Mestna občina Ptuj in občina Kidričevo se bosta v petek, 6. oktobra priključili slovenskim mestom in občinam v projektu Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto. Že opoldne bo slovesno na Ptuju, popoldan ob 17. uri pa osrednji dogodek ob podpisu listine in prejemu naziva Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto še v Parku mladosti v Kidričevem.

Tako na Ptuju, kot tudi v Kidričevem pripravljajo zanimiv program. Na Ptuju bo Društvo Sožitje Ptuj ob 50-letnici delovanja odprlo razstavo v Galeriji Magistrat, pred tem pa bodo v dopoldanskem času organizirali ustvarjalne delavnice pred Mestno hišo. V Kidričevem pa si na ta dan zamislili kot barvito srečanje različnih področij/danosti, ki jih ponuja geografska, naravna, kulturna, zgodovinska dediščina naše občine, prireditev pa so poimenovali Ujemimo mavrico.

UNICEF Slovenija s projektom v lokalnem okolju spodbuja razvijanje mesta po meri otrok, ki je prijazno in varno, z urejenimi otroškimi igrišči in zelenicami, z izboljšano varnostjo za otroke v prometu, možnostjo za participacijo najmlajših občanov. Otrokom prijazna UNICEF-ova mesta so tista mesta, v katerih župani sprejmejo obveznost, da bodo pospešeno razvijala programe za otroke. S projektom v lokalnem okolju spodbujamo razvijanje mesta po meri otrok, ki je prijazno in varno, z urejenimi otroškimi igrišči in zelenicami, z izboljšano varnostjo za otroke v prometu, možnostjo za participacijo najmlajših občanov.

Projekt naj bi bil pomemben predvsem zato, ker se mesta po vsem svetu širijo z neverjetno hitrostjo in do leta 2025 naj bi kar šest od desetih otrok živelo v mestnem okolju. Velika ovira pri zagotavljanju otrokom prijaznega okolja je predvsem nizko zavedanje o potrebi po uresničevanju otrokovih pravic. Mnogo otrok in mladih se v urbanem okolju srečuje s problemi odtujenosti v medsebojnih odnosih, osamljenosti, pomanjkanjem nadzora in skrbi odraslih, medvrstniškega nasilja, onesnaženosti okolja, nekakovostnega preživljanja prostega časa in nezdravega življenja, ki jih pogosto vodijo v stisko. Vseh teh problemov se zave dajo tako na Ptuju kot v Kidričevem, zato občini tudi želita postati otrokom prijazno Unicef-ovo mesto.

Kje so Otrokom prijazna UNICEF-ova mesta?
Nahajajo se v več kot 40 državah sveta. V Sloveniji pa se s tem nazivom ponaša že trinajst mest. Kot prva je v Sloveniji naziv dobila Nova Gorica, sledile so Ruše, Piran, Ljubljana, Velenje, Maribor, Trbovlje, Domžale, Kamnik, Zagorje ob Savi, Radlje ob Dravi, Hrastnik in Postojna.  V petek se jim pridružita še MO Ptuj in občina Kidričevo.

TM, Vir: Unicef Slovenija