Ptuj je dobil sodoben urgentni center: Pričakujejo 36 tisoč pacientov letno

!. decembra je Ptuj z odprtjem sodobnega urgentnega centra dosegel pomemben mejnik v izboljšanju zdravstvene oskrbe. Ta težko pričakovani center, ki je del ptujske bolnišnice in stoji v njenem novem prizidku, je bil odprt 1. decembra. Skupna vrednost investicije znaša 6,6 milijonov evrov, pri čemer so 1,3 milijona evrov prispevali bolnišnica in lokalna skupnost.

 

Projekt, ki se je raztezal čez več vlad, je dosegel svoj vrhunec pod vodstvom vlade Janeza Janše, medtem ko je trenutna vlada Roberta Goloba nadaljevala s podporo, kljub njenemu siceršnjemu slabemu odnosu do pacientov, ki ga še posebej občutijo najbolj ranljive skupine. Ta vlada je v svojem mandatu že ukinila več zdravstvenih projektov, kar je privedlo do pomanjkanja ustrezne zdravstvene oskrbe za mnoge. Sreča je, da urgentni center Ptuj ni doletela enaka usoda.

Novi center bo nudil celovito nujno medicinsko pomoč, vključno s kirurško in internistično nujno pomočjo, enoto za hitre preglede, reanimacijo, opazovalnico in izolacijo. Vodja centra, Simona Kalšek, izpostavlja prednosti centralizirane urgentne oskrbe, ki pomeni hitrejšo in učinkovitejšo pomoč pacientom.

Žal pa prvo nadstropje novega prizidka, namenjeno operacijskemu bloku in intenzivi, ostaja prazno zaradi pomanjkanja sredstev, vključno z denarjem za nujno potreben CT-aparat. Kljub temu se lokalna skupnost in bolnišnica trudita najti rešitve.

Z otvoritvijo urgentnega centra, ki naj bi letno oskrbel 36 tisoč pacientov, Ptuj vstopa v novo obdobje zdravstvene oskrbe, zagotavljajoč kritično potrebne storitve za svoje prebivalce in širšo regijo

MR