sobota, 13 aprila, 2024
Doma Aktualno Politika Proračuna sprejeta, občine pa brez “povišice”

Proračuna sprejeta, občine pa brez “povišice”

Čeprav vladna koalicija trenutno nima večine, sta bila proračuna za leti 2020 in 2021 v Državnem zboru prejšnji teden uspešno potrjena. V Državnem svetu je pričakovan veto na zakon o izvrševanju proračuna.

parlament
Foto: arhiv DZ RS
Za proračuna je glasovalo 49 poslancev, proti 40. Koalicija je zavrnila skoraj vsa dopolnila poslancev SDS, NSi in SNS, tudi tistega o dvigu povprečnin, kar je izzvalo precej nezadovoljstva tudi med prisotnimi župani.

Državni proračun za leto 2020 je najvišji doslej: v državno blagajno se bo predvidoma steklo 10.773 milijonov evrov, od tega največ na račun davkov, teh je za 2500 milijonov evrov več kot pred petimi leti in 8000 milijonov evrov več kot leta 2008. Ob tem bodo porabili 10.358 milijone evrov, proračunski presežek bo znašal 415,2 milijona evrov.

Spomnimo, da je parlamentarni odbor za finance višje povprečnine podprl, koalicija LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB s podporo SNS pa je nato v državnem zboru minuli četrtek glasovala proti višjim povprečninam za občine.

Župani so lahko ogorčeni

Razpravo v parlamentu je na balkonu spremljalo tudi nekaj županov, ki so želeli ohraniti predlog o povišanju povprečnine za občine, vendar so bila njihova prizadevanja neuspešna. “Tisti, ki bodo glasovali proti višji povprečnini, so proti razvoju občine, iz katere prihajajo,” je še pred glasovanjem menil župan Vidma, nekdanji poslanec,  Branko Marinič, ki pa je bil ogorčen po glasovanju poslank in poslancev. “Vsak evro, vložen v občine, se obrestuje tako občanom kot državi, a ta vlada tega očitno ne razume,” pa je za Večer dejal Anton Leskovar, župan občine Kidričevo.

O proračunu za leti 2020 in 20121 bo predvidoma v četrtek, 28. novembra, razpravljal tudi Državni svet in pričakovan je veto na zakon o izvrševanju proračuna. To pomeni, da bodo morali poslanci o proračunih odločati še enkrat.

Glasovanje je bilo naslednje:

Za dvig povprečnine občinam je glasoval tudi poslanec s Ptujskega Jožef Lenart, ki je na facebooku pojasnil, da je odbor za finance sprva potrdil predlog za dvig povprečnine v letu 2020 na 658,80 evrov, v letu 2021 pa na 668,10 evrov, vendar pa so koalicijski poslanci na plenarnem zasedanju znesek z amandmajem ponovno znižali na prvotno raven.

Poslanec Jožef Lenart

“V opozicijskih PS smo poskušali znova s kompromisnim predlogom ter neko srednjo vrednostjo povprečnine, in sicer v višini 624 evrov za leto 2020, a smo bili žal preglasovani,” je še dodal Lenart.

Tudi za Haloze nič kaj spodbudna novica

‼ PRORAČUN 2020 – Izidi glasovanja o amandmaju s katerim bi območju Haloz zagotovili 5 mio € – žal tudi letos brez podpore‼ je na facebook strani napisala poslanka Suzana Lep Šimenko.

Spodnjepodravska poslanka Lep Šimenkova si je prizadevala, da bi amandma za Haloze pri sprejemanju proračuna dobil zadostno podporo, a žal v državnem zboru to ni bilo potrjeno.

Poslanka Suzana Lep Šimenko

Lep Šimenkova pojasnjuje, da je v odgovoru vlade govora o pripravi ukrepov za obmejna območja. »Do danes so ustanovili delovno skupino in imeli en sestanek. Obljubljajo sicer določene ukrepe, vendar sredstev za to v proračunu 2020 in 2021 nimajo,« pojasni poslanka.

Na vprašanje kaj to pomeni za prihodnost Haloz, Lep Šimenkova odgovarja, da je prihodnost v tem trenutku negotova. »Če želimo izkoristiti potencial, ki ga na tem območju imamo, se nujno potrebuje podpora tudi s strani države ter primerni ukrepi, ki bodo na tem območju zagotovili dodatna delovna mesta, ohranili kmetovanje na strmih območjih in zadržali mlajše ljudi, da ostanejo v Halozah.«

Foto in vir: DZ RS, splet