Presejalni program Svit zaznamuje desetletnico

Zaključuje se mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke. Program Svit, ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v tem letu praznuje deseto obletnico delovanja.

Za doseganje dobrih rezultatov Programa Svit je ključnega pomena odzivnost v presejalni program. Za povečanje ozaveščenosti o pomenu programa so v mesecu marcu tudi v Spodnjem Podravju potekale številne aktivnosti.

28. marca pa je bila v ljubljanski Festivalni dvorani slovesna prireditev ob desetletnici delovanja državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb ter raka na debelem črevesu in danki Svit- prireditev je organizira Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ, udeležence pa je nagovoril predsednik DZ Dejan Židan, ki je dejal, da je cilj zmanjšati umrljivost za rakom plemenit cilj.

Jožica Maučec Zakotnik na prireditvi ob 10-letnici Svita; foto: SB

Sodelovanje v Programu Svit je modra odločitev, ki vam lahko reši življenje

Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, mesec, ko opozarjamo na pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja tega raka. Gre za tretjega najpogostejšega raka pri ženskah in četrtega najpogostejšega pri moških. Vsako leto za to obliko raka zboli okoli 1400 prebivalcev Slovenije, več kot 700 jih umre, čeprav je rak na debelem črevesu in danki ena izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem.

Kaj je Program Svit?

Program Svit je državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Namenjen je prebivalcem Slovenije v starosti od 50 do 74 let, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje. Sodelovanje v Programu Svit krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zato vabljenim ne predstavlja dodatnih stroškov.

Uspešnih 10 let Programa Svit

Bolezen se razvija počasi, zato jo lahko ustavimo ali celo preprečimo

Rak na debelem črevesu in danki se v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. Mnogokrat je takrat, ko simptome opazimo in pomislimo, da z našim zdravjem morda nekaj ni v redu, že pozno, zato je pomembno, da ukrepamo prej.

Eden izmed znakov, ki nam sporoča, da se v našem črevesu nekaj dogaja, je kri v blatu. Toda krvavitev je včasih tako majhna, da je s prostim očesom ne opazimo. Bolezen se zato lahko dolgo razvija brez očitnih znakov. Zaznavanje prav takšnih prikritih krvavitev pa nam omogoča presejalni Program Svit.

Presejanje za raka debelega črevesa in danke pomeni iskanje in odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb pri navidezno zdravih odraslih s preprostimi preiskavami ali testi. Med zdravimi osebami odkrijejo tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz odkritih sprememb razvil rak, ali že imajo začetno obliko raka. Zgodaj odkrita bolezen se uspešno zdravi, z odkritjem predrakavih sprememb pa bolezen lahko celo preprečimo.

Sodelovanje v Programu vam lahko reši življenje

»Ocenjujemo, da lahko s Programom Svit vsako leto preprečimo najmanj 200 smrti. Da bi to dosegli, pa je pomembno, da ljudje izkoristijo možnost sodelovanja v programu. Odzivnost prebivalcev v Program Svit se povečuje, želimo pa si, da bi bila še večja,” pove Silvestra Brodnjak, ambasadorka Svita. V večini občin spodnjega Podravja je bila odzivnost v program v letu 2017 pod slovenskim povprečjem (62,74%) in sicer:

Občina Odzivnost
Destrnik 65,96%
Kidričevo 65,48%
Markovci 65,31%
Dornava 64,16%
Ptuj 64,00%
Videm 62,72%
Hajdina 61,03%
Majšperk 59,84%
Gorišnica 59,07%
Ormož 58,88%
Sv. Tomaž 58,81%
Podlehnik 57,19%
Trnovska vas 56,82%
Središče ob Dravi 55,73%
Juršinci 53,44%
Žetale 51,67%
Cirkulane 47,25%
Sv. Andraž v Slovenskih goricah 44,83%
Zavrč 44,31%

 

Silvestra Brodnjak, ambasadorka Programa Svit, Hajdina: »Od septembra 2011 ambasadorka Programa SVIT, na srečo ne zaradi prebolele bolezni, ampak zato, ker smo v Društvu žena in deklet občine Hajdina hitro po uvedbi presejalnega programa, že leta 2010, začeli z aktivnostmi, da bi povečali odzivnost med našimi občani. To nam je uspelo s pomočjo okroglih miz o preprečevanju raka na debelem črevesu, s posnetim videom o boju proti raku, z informiranjem različnih društev, predvsem pa tudi s sodelovanjem oseb, ki so premagale tega skritega ubijalca.

Z osveščanjem je potrebno začeti pri najmlajših, ki doma povprašajo svoje dedke in babice (od 50-74 let starosti), če so že prejeli pošto Strička SVITa. Potem pa morajo še večkrat povprašati, če so se na njo tudi odzvali … Tako dolgo, da končno pride sporočilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da je izvid negativen. Če je slučajno pozitiven, pa je upanje, da bo pomoč še pravočasna, veliko večje.

Zlatka, Silvestra, Lili in Cilka, štiri Svitove ambasadorke in prijateljice; foto: arhiv SB

Vesela sem, da sta se mi predlani pridružila soambasadorja Zlatka Strmšek iz Skorbe v občini Hajdina in Milan Slavinec s Ptuja, vsak s svojo izkušnjo. Milan je prebolel raka že davno pred tem, ko je začel delovati program SVIT in je bila pot do ozdravitve mnogo daljša. Zato se zaveda njegovega pomena in sodelovanje v programu SVIT priporoča vsem, ki so se srečali z Abrahamom. Pohvaliti moram tudi referenčni ambulanti na Hajdini in Kidričevem, ki dobro delujeta in se trudita, da paciente pravočasno opozarjata na presejalni program.«

Na jubilejni Svitovi prireditvi so pokazali tudi kratek video spot štirih ambasadorjev; foto: SB

Za kakršnokoli vprašanje glede sodelovanja v Programu Svit, se lahko obrnete na:

  • Svitovo kontaktno točko v vašem zdravstvenem domu,
  • elektronski naslov [email protected] ali
  • telefonsko številko 01/620 45 21.

Več o Programu Svit najdete na spletni strani www.program-svit.si.

Če ste vi ali vaši bližnji dobili vabilo za sodelovanje v Programu Svit torej ne oklevajte – odzovite se v program in ohranite svoje zdravje!

Vir in foto: NIJZ, SB