Predsednik Vlade RS Janez Janša in Victor Orban o razvoju Spodnjega Podravja

Janša in Orban v Kidričevem

Načrtovani električni daljnovod 2 x 400 kV Cirkovce–Pince, ki predstavlja del povezave Slovenija–Madžarska–Hrvaška, je ena glavnih prioritet Vlade Republike Slovenije v razvoju slovenske energetske infrastrukture. Daljnovod bo vzpostavil prvo meddržavno povezavo s prenosnim omrežjem Madžarske, povečal zanesljivost delovanja elektroenergetskega sistema Slovenije, prenosnega omrežja in uvozne prenosne zmogljivosti ter ob nepredvidenih dogodkih ali obratovalnih težavah izboljšal zanesljivost napajanja odjema v Sloveniji.

Predsednik Vlade RS Janez Janša je izjavil, da naj bi se izgradnja zaključila v dobrih dveh letih, torej je priprava celega projekta trajala desetkrat dalj kot bo trajala izgradnja. Gre za izjemno pomemben in hkrati izjemno zahteven projekt, zato je razumljivo, da zaradi raznoraznih regulacij, pravil umeščanja v prostor, usklajevanja lokalnih skupnosti, usklajevanja različnih interesov traja dlje kot za kakšno občinsko cesto, kljub temu pa je 20 let predolga doba. To omenjam, ker imamo v Sloveniji žal velikanske probleme s hitrostjo razvojnih projektov in njihovega umeščanja v prostor, ne toliko s samo izgradnjo, ampak nasploh z birokratsko navlako. Naj bo ta primerjava z dvajsetimi leti nek opomin, da kar si je slovenska vlada zadala, se pravi očiščenje birokratske navlake, nepotrebnih postopkov, skrajšanje postopkov, drugačnega pristopa vseh, ki so uradno odgovorni za postopke v tem smislu, da iščejo rešitve, ne probleme, naj bo to dodatna spodbuda, da se ne bo nikoli več zgodilo, da nekaj traja dvajset let, preden začnemo graditi.

Torej gre za projekt, ki smo ga čakali zelo dolgo, ki je izjemnega pomena, kot je gospod Mervar poudaril, ne le za Slovenijo, ampak vso regijo, zato zahvala vsem tistim v institucijah Republike Madžarske in Republike Hrvaške, ki ste prispevali k temu, da lahko danes začnemo z izgradnjo, je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Ko se je ta projekt leta 2000 začel, je bilo nekaj napovedi, da glede na to, da je takrat Slovenija kandidirala za Evropsko unijo, tudi Madžarska in Hrvaška sta bili kandidatki, Hrvaška nekoliko kasneje, da moramo ta projekt dokončati, ko bomo skupaj vstopili v Evropsko unijo, ker samo politična povezava, brez energetskih in infrastrukturnih povezav je mrtva črka na papirju. Z Madžarsko smo šli skupaj v Evropsko unijo že čez štiri leta, tudi Hrvaška se je Evropski uniji pridružila prej, preden smo to zgradili.

Današnji dan je simbolnega pomena z vidika zavedanja, da zgolj nek formalen korak, fraze in podpisovanje pogodb o takšnih in drugačnih povezavah niso dovolj, da morajo temu slediti konkretna dejanja držav za to, da smo tudi dejansko povezani, energetsko, infrastrukturno, v razvojnih projektih, pa tudi v časih preizkušnje.

Čestitke in zahvala še enkrat vsem, ki ste pripomogli k temu, da smo ga lahko naredili in se veselim tistega dne leta 2021, ali 2022, ko bo električna energija dejansko stekla po tem daljnovodu, upam, da se bomo takrat lahko zbrali v večjem številu, da ne bomo sedeli narazen, da bo večer in da bo luč svetila. Hvala lepa in lep dan vsem, je zaključil Janez Janša

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR