Predsednik vlade Janez Janša na obeležitvi 30. letnice postroja v Kočevski Reki

Janez Janša na obeležitvi 30. letnice postroja v Kočevski Reki.
Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil obeležitve 30-letnice postroja v Kočevski Reki. Ob robu slovesnosti je podal izjavo o aktualno političnem dogajanju in poudaril:
“Karkoli se bo zgodilo, je bistveno manj pomembno od tega, kar se je v Kočevski Reki dogajalo pred 30 leti.”
Dejal je, da je položaj tudi danes zahteven, a na drugačen način.
“Danes je vse odvisno od nas, takrat pa temu ni bilo tako in ni bilo vse odvisno od nas. Takrat je bil odločilen pogum.”

 

Predsednik vlade je ob spominu na dogodke pred 30. leti poudaril, da takrat ni šlo zgolj za pomen nekega postroja vojaške enote, ki je simbolizirala nastajajočo slovensko vojsko, ampak je šlo predvsem za prikaz dejstva, da je ta vojska ponovno oborožena.

“To je bila takrat v slovenski javnosti ključna dilema. Želeli smo pokazati, da je to nova vojska z novim orožjem, da ni več razorožena in, da lahko Slovenci računajo na to, da bo plebiscitna odločitev, če bo izglasovana, tudi obranjena.”

Ob tem je izrekel zahvalo Francu Kosiju iz Ministrstva za notranje zadeve, ki je operativno izpeljal prihod pošiljke orožja, ki je bila v Kočevski Reki razdeljena slovenskim vojakom. Čeprav je bilo orožja malo, je bila vest, kako je slovenska vojska močna in oborožena, pomembna za obe strani.

Prihod cepiva na dan razglasitve rezultatov plebiscita

O primerjavi tistih časov z današnjimi je izpostavil: “Kot kaže, bomo Slovenci na dan, ko so bili pred 30. leti razglašeni rezultati plebiscita o samostojnosti Slovenije, dobili prve pošiljke cepiva proti covidu-19. Cepivo je, kot je poudaril predsednik vlade, “velika stvar po širitvi Evropske unije in vstopu v schengensko območje”.

Ob tem je izpostavil, da gre pri tem za veliko in zahtevno logistično operacijo in, da bi si vsi želeli, da politične turbulence ne vplivajo na to, da bo to uspešno izpeljano. Ob tem je dodal, da si želi, da bi minister, ki je za to pristojen, svoj čas posvetil temu, da bomo na ta veli korak pripravljeni, ne pa da se ukvarja z rušenjem vlade.

“Tudi številne druge stvari morajo teči, ne glede na to, ali je neki stranki bolj všeč ena ali druga barva.”

Po njegovi oceni v tej sestavi državnega zbora bolj stabilne vlade od sedanje ni mogoče sestaviti.

“Če bo kdo majal to strukturo, bodo pred nami slej kot prej nove predčasne volitve.”

Volilna kampanja ali tedni politične nestabilnosti v času, ko pričakujemo najbolj zahteven del spopada z epidemijo, to odločilno tretjo tretjino, pa nikomur ne koristi, je poudaril. Po njegovih besedah so štiri koalicijske stranke oblikovale sedanjo vlado v želji, da bi “preprečili ravno to, s čimer zdaj nekateri grozijo, se pravi politični spopad sredi izjemno zahtevnega časa”.

V nadaljevanju je dejal, da luč na koncu tunela je, cepivo prihaja, vendar preden bo začelo delovati potrebujemo precepljenost do 70 odstotkov prebivalstva tako v Sloveniji kot v sosednjih državah in drugod po Evropi.

“Gre za velik zalogaj, ki ga bomo zmogli nekje do začetka poletja.”

Do takrat pa bo treba po njegovih besedah kombinirati pametno uporabo cepiva pri najbolj rizičnih skupinah z veljavnostjo nekaterih omejevalnih ukrepov. Ter iskati ravnovesje med tem, kaj bo in kaj ne bo odprto, da se ohranijo zmogljivosti slovenskega zdravstvenega sistema na eni strani in delujoče gospodarstvo in vitalno družbo na drugi strani.

Stranke v vladi so, kljub temu da različno mislijo o preteklosti, sposobne sodelovati.

V tej sestavi Državnega zbora je po besedah predsednika vlade mogoče sestaviti vlado samo tako, da v njej sodelujejo programsko različne stranke, ki se usklajujejo. Ter, da so kljub temu, da različno mislijo o preteklosti in prihodnosti, sposobne sodelovati glede izzivov v sedanjosti in prihodnosti. Kakršna koli izključevalna politika pa je v tem času katastrofa za ljudi, je še poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Dogodek, na katerem je bil slavnostni govornik predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, zbrane pa je nagovoril tudi predsednik prve Vlade Republike Slovenije Lojze Peterle, je potekala v Spominskem parku Manevrske strukture narodne zaščite v Kočevski Reki.