Predbožični večer in pričakovanje rojstva Jezusa Kristusa: Čas vere in upanja

Verni v Nestrpnem Pričakovanju Obeleženja Jezusovega Rojstva

 

Na predvečer Božiča, 24. decembra 2023, se verniki po vsem svetu pripravljajo na enega najpomembnejših trenutkov v krščanski veri – praznovanje rojstva Jezusa Kristusa. Ta dan je poln globokih čustev, tradicije in duhovnega pomena.

Sveti Večer: Tradicija in Družinsko Zbiranje

Sveti večer, poznano tudi kot Badnji dan, je čas, ko se družine zberejo doma. Ta večer se začne s tradicionalnim blagoslovom doma in skupnim uživanjem božične večerje. Po večerji sledi obisk polnočnih maš, kjer verniki simbolično pričakajo Jezusovo rojstvo. Naslednji dan, na božič, mnogi verniki obiščejo dopoldansko božično bogoslužje.

Polnočnice: Od Slovenije do Vatikana

V Sloveniji bodo polnočne maše darovali škofje v svojih škofijah, med njimi predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Posebna pozornost je namenjena tudi polnočni maši, ki jo bo vodil papež Frančišek v baziliki svetega Petra v Vatikanu ob 19.30.

Božič: Prizor iz Betlehema

Božič, ki velja za drugi največji krščanski praznik, ima svoje korenine v dogodku, ki se je zgodil pred več kot 2000 leti v majhnem mestu Betlehem. Sveto pismo opisuje rojstvo Jezusa kot skromen, a čudežen dogodek v življenju Marije in Jožefa. Rojstvo je bilo oznanjeno z obiskom modrih in pastirjev, ki so verjeli v rojstvo odrešenika.

Pomen za Vernike

Za vernike po vsem svetu je Božič čas veselja, upanja in obnove vere. Je priložnost za premišljevanje o skromnosti in ponižnosti Jezusovega rojstva ter o njegovem sporočilu miru in ljubezni. Ta praznik je tudi čas za izkazovanje solidarnosti in ljubezni do bližnjih, kar simbolizira duh božičnega časa.

Dodatno: Novoletne Lučke in Evangeličansko Bogoslužje

Zanimiv dodatek k prazničnemu vzdušju je omeniti 1,3 milijona novoletnih lučk, ki letos zagorejo v Pahi nad Otočcem. Prav tako bo osrednje evangeličansko bogoslužje ob Božiču v ponedeljek, ob 10. uri, v evangeličanski cerkvi v Mariboru, ki ga bo vodila Violeta Vladimira Mesarič.

Ta predbožični večer, ki je poln pričakovanja in upanja, je tako za vernike kot za širšo skupnost čas za razmislek, združevanje in obnovitev duhovnih vrednot.

MR