Pred nedeljskimi evropskimi volitvami

Do danes poteka predčasno glasovanje na volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Volišča za predčasno glasovanje (teh je 59) so na sedežih okrajnih volilnih komisij odprta vsak dan med 7. in 19. uro.

V Sloveniji bodo v nedeljo, 26. maja potekale evropske volitve, na katerih bo lahko 1.610.705 volilnih upravičencev med 103 kandidati s 14 list izbiralo osem poslancev, ki bodo Slovenijo v Evropskem parlamentu zastopali v prihodnjih petih letih.

Okoli 427 milijonov volivcev v 28 državah v EU bo od 23. do 26. maja izbiralo 751 poslancev Evropskega parlamenta. V večini držav bodo volitve v nedeljo, ko bodo pozno zvečer že znani prvi obrisi novega parlamenta. Prvi se bodo na volišča danes odpravili Britanci in Nizozemci, jutri bodo volitve na Irskem, na Češkem bodo volivci imeli na voljo dva dneva, poleg petka še soboto, v soboto bodo volitve tudi v Latviji, Malti in na Slovaškem, preostalih 22 držav, med njimi tudi Slovenija, pa bo evropske poslance izbiralo v nedeljo, 26. maja.

Na Ptuju v minulih dneh kandidati za evropske poslance

Sicer pa se za predčasno glasovanje se ni potrebno nikjer prijaviti. Glasujete lahko na sedežu svoje okrajne volilne komisije, kjer imate prijavljeno stalno bivališče. S sabo morate imeti le osebni dokument. V času predčasnih volitev je pred Upravno enoto Ptuj na stojnicah mogoče srečati tudi nekatere aktualne evropske poslance in kandidate za Evropski parlament, stojnice pa so pripravile tudi nekatere okoliške občine na Ptujskem, med njimi tudi občina Kidričevo.

Stojnica Slovenske demokratske stranke pred UE Ptuj, kjer se je mudil tudi poslanec Jožef Lenart.

V minulih dneh so Ptuj in okolico že obiskali nekateri aktualni evropske poslanci, ki ponovno kandidirajo na evropskih volitvah, med njimi Franc Bogovič, Romana Tomc in Milan Zver, nosilec skupne liste SDS in SLS na Evropskih volitvah 2019, danes pa na Ptuju pričakujejo tudi evropsko poslanko in kandidatko na letošnjih evropskih volitvah Patricijo Šulin.

Ptuj je včeraj obiskala evropska poslanka in kandidatka na letošnjih evropskih volitvah Romana Tomc. Ustavila se je na stojnici, kjer jo je pozdravila tudi poslanka Suzana Lep Šimenko z gosti in vodstvom Mestnega odbora SDS Ptuj.

Foto: SDS, Ptujska regijska koordinacija