Pravnik Terpin: Brglez je nevarnost za demokracijo!

»Kot predsednik DZ ste poslancu protiustavno odvzeli mandat, kar je ugotovilo Ustavno sodišče. Zato predstavljate skrajno nevarnost za demokracijo in ustavni red v Sloveniji. Kot PR nam lahko dokončno uničite demokratične institucije države in spet uvedete diktaturo. To znate,« je kandidatu za predsednika republike Milanu Brglezu zapisal zamejski pravnik Damijan Terpin.

 

Milan Brglez je leta 2014, ko so takratnemu poslancu Janezu Janši zaradi odločitve višjih sodnikov odvzeli poslanski mandat, izjavil, da bo prevzel politično odgovornost, če bi se izkazalo, da je državni zbor (z glasovi SMC, Desusa, SD, Zaaba in ZL) ravnal v nasprotju z zakonom.

 


 

Ustavno sodišče je kasneje Janši poslanski mandat vrnilo, a je Brglez kot predsednik Državnega zbora RS snedel besedo. Namesto, da bi odstopil in tako prevzel politično odgovornost, je izjavil: »Moja odgovornost je do volivcev in večine v parlamentu. Če bi ta sklenila, da moram oditi, bi to storil.«

Da so poslanci takratne leve koalicije nezakonito in neustavno poslancu in predsedniku SDS odvzeli mandat, so opozarjali že ugledni ustavni pravniki, med drugim Matevž Krivic in Jurij Toplak. Kljub opozorilom je bil mandat odvzet (državni zbor se je zgolj seznanil s sklepom mandatno-volilne komisije o prenehanju mandata).

Po odločitvi ustavnih sodnikov se Brglez ni niti opravičil, ampak je odgovoril z napadom, češ da v Sloveniji pomanjkanje politične kulture. No, izkazalo se je, da politična kultura manjka ravno Brglezu, ki zdaj kandidira za predsednika.

 

 

Vprašanje je, ali bodo volivci volili nekoga, ki se ne drži niti lastnih obljub.

 

 

 

Vir: demokracija.si
 

Preberite še:

Francija bo ukinila prispevek za javno rtv trendu bodo sledile tudi ostale evropske države

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Dostop do celotnega filma Vzporedni mehanizem globoke drzave

Prihajajo nove horde ilegalcev bobnarjeva pa jim je poslala signal dobrodoslice

 
TS