Poslanska skupina SDS predlaga črtanje spornega zakona o evidencah dela

Poslanci Poslanske skupine SDS so včeraj vložili predlog za črtanje določil nedavno sprejetega Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti. Kljub prvotni podpori zakonu, so v stranki opozorili na prezahtevne birokratske ovire, ki onemogočajo izvajanje zakona v praksi. V izjavi za medije so poudarili, da bi uveljavitev zakona le še poglobila težave slovenskega gospodarstva.

 

Zakon, ki ga je Državni zbor Republike Slovenije sprejel 21. aprila 2023, je bil namenjen urejanju evidentiranja delovnega časa z namenom zaščite delavcev. Vendar pa se je v praksi izkazalo, da je zakon sporen in neizvedljiv, kar je sprožilo kritike tako med delodajalci kot delojemalci. Aktualna vlada, ki jo vodi dr. Robert Golob, je v tem mandatu sprejela več zakonov, ki so po mnenju SDS škodljivi za gospodarstvo in vodijo v nižji življenjski standard državljanov.

Gospodarski minister Matjaž Han je na novinarski konferenci priznal težave zakona, izjavil, da je bil namen pravi, izvedba pa neizmerno slaba. Kljub temu je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Luka Mesec, napovedal, da se bo zakon uveljavil kot načrtovano, a je zagotovil, da bo ministrstvo vzpostavilo elektronski naslov za vprašanja in komentarje glede izvajanja zakona.

V SDS se zavzemajo za odločen ukrep in predlagajo črtanje vseh členov spornega zakona. Menijo, da bi s tem omogočili slovenskemu gospodarstvu, da se osredotoči na ustvarjanje večje dodane vrednosti namesto na nepotrebno birokracijo. Predlog za črtanje zakona je bil vložen v parlamentarno proceduro, kjer bo predmet nadaljnje razprave.

MR