Populizem in improvizacija: Kako je vlada s “udarništvom” še bolj potopila državo

Ljubljana, Vlada. Izjava po sestanku predsednika vlade Roberta Goloba s predstavniki obcin. Minister za naravne vire in prostor Uros Brezan, predsednik vlade Robert Golob, zupan Slovenj Gradca Tilen Klugler ter kocevski zupan in predsednik Skupnosti obcin Slovenije Vladimir Prebilic.

V luči nedavnih dogodkov in dejanj, ki jih je naša vlada izvajala v odzivu na poplave, je jasno, da je vlada zgrešila marko. Kot je zapisal Peter Jančič v Spletnem časopisu, so nekateri ukrepi bili hitri in ciljno usmerjeni, toda drugi kažejo na izrazito pomanjkanje razumevanja razmer.

 

Poplave so v Sloveniji žalostna realnost. A namesto proaktivnih prizadevanj za obvladovanje te nevarnosti se je naša vlada, kot ugotavlja Jančič, zadovoljila s kratkoročnimi reakcijami in pomanjkljivim dolgoročnim načrtovanjem. Znižanje sredstev za protipoplavno zaščito je še posebej bilo porazno, glede na stalno prisotnost te grožnje v naši državi.

Premierjeva odločitev za razglasitev dodatnega prostega dne za udarnike je bila izrazita napaka. Čeprav je prostovoljna pomoč dragocena, ne more nadomestiti strukturirane in strokovne odzivnosti države. Kritike iz podjetniških krogov in zdravstva jasno kažejo na nesmiselnost tega ukrepa.

Poleg tega je izjava premiera Goloba za CNN, da so katastrofe kot so te poplave globalni problem in ne lokalni, kaže na nesposobnost priznavanja domačih napak in pomanjkljivosti. Ta oholost je razvidna tudi iz stališča vlade glede okoljskih vprašanj, kjer je prikazana lažna moralna superiornost, medtem ko konkretne ukrepe pustijo ob strani.

Jančič opaža, da ima naša vlada težnjo k populizmu, kar je še posebej razvidno iz njihovega odziva na kritike. Namesto, da bi prisluhnili stroki in se prilagodili realnosti, se zanašajo na retoriko in politično postavljanje.

Kako smo prišli do točke, kjer se šef civilne zaščite mora žrtvovati in določati, kdo mora delati, ne da bi imel oblastne pristojnosti za to? To poudarja nezmožnost vlade, da efektivno upravlja in nudi vodstvo v krizi.

Zaključek je jasen. Slovenija potrebuje boljše vodenje, vodstvo, ki ne bo zapadlo v populizem in napačne ukrepe, temveč bo iskalo dolgoročne rešitve in delovalo v korist vseh njenih državljanov. Naša vlada mora biti bolj odzivna, premišljena in spoštovati strokovna mnenja, ne da bi se uklonila kratkoročnim političnim ciljem. V nasprotnem primeru bomo še naprej priča takšnim napakam in nezadovoljstvu.

MR