Popolni obrat zunanje politike

“Slovenija je imela z Rusijo ves čas dobre odnose, v času vlade Janeza Janše pa smo doživeli premik proti ZDA in oddaljitev od Rusije, vsaj navzven,” je bila pred kakšnim mesecem kritična podpredsednica stranke Gibanje Svoboda Marta Kos, ki bo najbrž zunanja ministrica.

 

Za Zurnal24 je poudarila , da je v njihovem interesu imeti normalne odnose z Rusijo. Znano je, da je ljubljanski župan Zoran Janković podpornik Rusije in noče vrniti odlikovanja, ki ga je ponosno prejel od diktatorja Vladimirja Putina, zato ni presenetljivo, da gre po njegovih stopinjah tudi Robert Golob. Slednji je že leta 2014 obžaloval, da Sloveniji niso dodelili energetskega resorja, saj je upal, da bo Slovenija s svojo prorusko usmerjenostjo lahko vzpostavila prijateljske odnose med Evropsko unijo in Rusijo.

Vse več indicev kaže na to, da so v stranki Roberta Goloba, ki je včeraj zmagala na državnozborskih volitvah, izrazito prorusko naravnani – kar pomeni, da bomo dobili novo prorusko vlado. Že pred dnevi smo opozorili, da kandidat za poslanca stranke Gibanje Svoboda Miroslav Gregorič na Twitterju deli škandalozne tvite, kjer dvomi v ruske pokole v Buči in ne skriva naklonjenosti invaziji Vladimirja Putina.

Spomnimo, poleg Mednarodne zveze sredinskih demokratov IDC-CDI je zaskrbljenost izrazila tudi Evropska ljudska stranka. V ELS so zapisali, da je Slovenija brezpogojno podpirala Ukrajino in je kot ena prvih držav obsodila rusko barbarsko vojno v Ukrajini – ravno zato bi lahko obstajal interes po vmešavanje v volitve. Poleg tega je na dan prišlo tudi dejstvo, da se je upokojence na volišča množično vozilo po iniciativi 8. marca in Dejana Jefima – ki je včasih delal za rusko multinacionalko, ki je med drugim ruski obveščevalni službi tudi predajala podatke.

Svoje naklonjenosti ruski strani ni skrivala niti Marta Kos, ki se ji ni zdelo prav, da se Ukrajini pomaga z oboroževanjem, poleg tega pa je očitala Janezu Janši, da poleg Kijeva ni obiskal še Moskve.

V prihodnosti se bomo morali pogovarjati tudi z Rusijo, evropske varnosti ali nove varnostne strukture brez Rusije ne bo,” je med drugim dejala podpredsednica Gibanja Svoboda.

Demokraciji so zapisali, da je Golob obžaloval, da sestava Evropske komisije ni bila proruska.

Ljubljanski župan Janković še ni vrnil krvavega Putinovega priznanja. (Foto: STA)

Preberite še:

Rusija ima močne lovke v slovenski politiki

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

4 mega-afere desetletja Roberta Goloba

Mesec vzel program SDS za svojega

 

MR