Agencija za varnost prometa zato v sodelovanju s Policijo v ponedeljek, 10. avgusta 2020, začenja z nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala do 16. avgusta 2020.

Danes med 7. in 14. uro bodo izvedli poostren nadzor cestnega prometa s področja hitrosti, po metodologiji »Veriga«.

Aktivnosti agencije bodo usmerjene predvsem v informiranje in ozaveščanje, Policija pa bo v tem času izvajala poostrene nadzore po vsej Sloveniji. Osnovni namen akcije je zmanjševanje števila prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprilagojene hitrosti in tudi njihovih posledic.

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Večja kot je hitrost vožnje, bolj je verjetno, da pride do prometne nesreče, katere posledice so praviloma najtežje. Trk avtomobila v pešca pri hitrosti 50 km/h je enak padcu z višine 9,8 m. Zmerna vožnja, v skladu s cestno-prometnimi predpisi, ki je prilagojena razmeram, je zato odgovornost vsakega voznika, še poudarjajo na agenciji.

Namen nadzora je vsem udeležencem v prometu zagotoviti varno pot do cilja

Policisti bodo v času trajanja akcije po vsej Sloveniji poostreno spremljali hitrosti v cestnem prometu in prehitre voznike ustrezno sankcionirali. Namen napovedanega poostrenega nadzora je umirjanje prometa ter zagotavljanje varnih poti do cilja za vse prometne udeležence. Pozorni pa bodo tudi na ostale kršitve v cestnem prometu, s katerimi bi morda lahko ogrožali svojo varnost in varnost drugih udeležencev.

Kršitve cestno-prometnih predpisov s področja hitrosti še vedno predstavljajo tretjino vseh kršitev

Med 1. januarjem in 31. julijem 2020 se je po trenutno dostopnih začasnih podatkih na slovenskih cestah zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 1.499 prometnih nesreč. Glede na minulo leto, ko je bilo v enakem obdobju takšnih nesreč 1.749, beležimo 14,3-odstotno zmanjšanje. Letos je Policija od 1. januarja do 31. julija 2020 obravnavala skupaj 187.997 kršitev voznikov cestno-prometnih predpisov, v enakem obdobju lani pa 207.019. Kršitve s področja hitrosti predstavljajo okrog 34,6 % vseh ugotovljenih kršitev. Policija je tako od 1. januarja do 31. julija letos obravnavala 64.687 kršitev s področja hitrosti, kljub zmanjšanju obsega prometa v časa trajanja ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19. V primerljivem obdobju lani je bilo obravnavanih 71.584 takšnih kršitev.

Toda kljub zmanjšanju ugotovljenih kršitev je v tem obdobju zabeležen porast deleža prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti (med vsemi vzroki za nastanek prometnih nesreč), ki znaša 18,1 %, lani pa je znašal 16,5 %.

Letos manj smrtnih žrtev in manj lažje telesno poškodovanih

Zaradi neprilagojene hitrosti je v letošnjem letu umrlo 12 udeležencev v prometu (24,0 % vseh smrtnih žrtev), kar je 18 umrlih manj kot v lanskem primerjalnem obdobju, ko je umrlo 30 ljudi (46,2 % vseh smrtnih žrtev). Beležimo manj hudo telesno poškodovanih (135 letos in 150 lani) in manj lažje telesno poškodovanih (708 letos, 925 lani).

Vseh 12 smrtnih žrtev je bilo tudi povzročiteljev prometne nesreče, v kateri so izgubili življenje. Sedem jih je bilo voznikov osebnega avtomobila (4 umrli stari med 20 in 30 letom), obenem so trije vozili pod vplivom alkohola, eden tudi ni uporabljal varnostnega pasu. Štiri smrtne žrtve so bile med vozniki enoslednih motornih vozil – trije vozniki motornega kolesa (v starosti 30, 39 in 50 let) in en voznik mopeda (v starosti 50 let). Dva voznika motornega kolesa in voznik mopeda so bili obenem tudi pod vplivom alkohola.

V letošnjem letu je do 31. 7. glede na vzrok sicer največ udeležencev umrlo zaradi nepravilne strani oz. smeri vožnje – 19 umrlih, kar je 38,0 % vseh preminulih (50 oseb) v prometnih nesrečah. V celotnem lanskem letu pa je bila vzrok za prometne nesreče s smrtnim izidom predvsem neprilagojena hitrost, zaradi katere je življenje izgubilo 49 oseb (od skupaj 102), kar pomeni, da je bila skorajda vsaka druga smrtna žrtev posledica neprilagojene hitrosti. Glede na vzrok je lani sledila nepravilna stran oziroma smer vožnje, ki je botrovala 23 smrtim.

Upoštevajte omejitve hitrosti!

Na podlagi statističnih podatkov je dokazano, da je v primeru trka vozila v pešca ali kolesarja pri 30 km/h, tveganje za smrtne ali hude poškodbe pešca majhno (10 %). Pri višjih hitrostih se tveganje izrazito poveča. Trk avtomobila v pešca pri hitrosti 50 km/h je enak padcu z višine 9,8 m. Pri hitrosti vozila s 60 km/h je verjetnost preživetja pešca samo še 10 %, tveganje za smrt je torej 90 %. Omejitve hitrosti v naseljih, območjih umirjenega prometa in območjih omejene hitrosti so namenjene predvsem zaščiti ranljivejših udeležencev v prometu (pešci, kolesarji).

Agencija za varnost prometa svetuje:
• v naseljih bodite pozorni na ranljivejše udeležence, pešce in kolesarje ter upoštevajte omejitev hitrosti;
• zmanjšajte hitrost vožnje v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše ter pred prehodi za pešce;
• na regionalnih cestah in pri zavijanju oz. vključevanju dodatno preverite, ali se ne približuje motorist oz. drugo vozilo;
• ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo, da se lahko pravočasno ustavite;
• v slabših pogojih vožnje, v mraku, megli, močnih nalivih, zmanjšajte hitrost zaradi slabe vidljivosti in dejstva, da se na mokri podlagi zavorna pot podaljšuje;
• čeprav se vam mudi, ne vozite prehitro, raje sporočite, da boste prišli kasneje.

Agencija za varnost prometa je skupaj s košarkarskimi legendami Sanijem Bečirovićem, Markom Miličem in Boštjanom Nachbarjem posnela niz preventivnih video-sporočil. Košarkarji na sproščen način opozarjajo udeležence v prometu, da je za nastanek nesreče dovolj že na videz neznatna človeška napaka, dovolj je le stotinka sekunde, saj s prehitro vožnjo lahko nekomu za vselej korenito spremenimo ali vzamemo življenje.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR