Policisti ob martinovem poostreno, še posebej na Štajerskem

Policija pred prihajajočim martinovim že ves teden na območju celotne države izvaja poostrene nadzor psihofizičnega stanja voznikov v sklopu akcije Slovenija piha 0,0.

Na območju PU Maribor bodo v noči s sobote na nedeljo izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov po metodologiji ‘promil’. Policija in Agencija za varnost prometa pred martinovim opozarjata, da je treba biti jeseni in pozimi na cestah še posebej previden, predvsem pa moramo za volan vselej sesti trezni.

Statistika nesreč s smrtnim izidom namreč kaže, da je kar polovica povzročiteljev vozila pod vplivom alkohola. Zaradi slabše vidljivosti in spolzkega cestišča pa so v tem času še posebej ranljivi pešci.

Poostreno preverjanje psihofizičnega stanja voznikov

Da bi bile naše ceste varne za vse prometne udeležence, bodo policisti v dneh okoli martinovega, od 4. do 10. novembra, ter od 2. do 20. decembra 2019 poostreno preverjali psihofizično stanje voznikov na cestah.

Vozniki, ki bodo “napihali 0,0”, bodo bližje vstopnici za udeležbo na skupnem koncertu Policijskega orkestra in gostov Tomislava Jovanovića Tokca (Dan D) ter Neishe, ki bo 15. januarja 2020 v CUK Kino Šiška v Ljubljani. Koncert Policijskega orkestra je prijazen poklon vsem, ki se za volanom obnašajo odgovorno.

Občinskim SPV je AVP 24 občinam zagotovila 3.000 alkotesterjev

Tudi Javna agencija RS za varnost prometa bo med akcijo izvajala številne aktivnosti na terenu v sodelovanju z občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) in z nevladnimi organizacijami. Z razdelitvijo 1.500 plakatov ter 20.000 zloženk bo agencija podprla 102 občini, ki preko SPV skrbijo za osveščanje o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola. V novembru bodo izvedli pet preventivnih dogodkov na lokalni ravni, dva večja preventivna dogodka pa bodo v začetku decembra izvedli tudi v Ljubljani in Mariboru. V okviru podpore občinskim SPV je agencija 24 občinam zagotovila 3.000 alkotesterjev za enkratno uporabo, ki jih bodo razdeljevali obiskovalcem v okviru terenskih akcij po lokalih in restavracijah.

Za prometno varnost smo odgovorni prav vsi prometni udeleženci. Če ste uživali alkohol, ne sedajte za volan, temveč naj vozi kdo, ki alkohola ni užival, ali pa uporabite javni prevoz. Skupaj poskrbimo za varnost na naših cestah. Naj Slovenija piha 0,0, so še zapisali na spletni strani AVP.

Vir: Policija, AVP