Podpis pogodbe z Google

Ministrstvo za digitalizacijo je s spletnim gigantom Google podpisalo memorandum o sodelovanju na področju razvoja umetne inteligence in socialnega podjetništva. 

 

“Mislim, da je Google prepoznal moč naših talentov, slovenskega znanja na različnih področjih, pa naj gre za umetno inteligenco ali pa socialno podjetništvo, predvsem pa je prepoznal ambicijo. Slovenija dela velike korake, da se uvrsti na digitalni zemljevid Evrope.” je povedal minister za digitalno preobrazbo, Boris Andrijanič.

2,5 milijona evrov v dveh letih

Dogovor odpira vrata številnim projektom, preko katerih bodo mladi podjetniki, institucije in javne ustanove dostopali do Googlovih znanj o digitalnih veščinah, umetni inteligenci, socialnem podjetništvu ter Googlovih sredstev za zagon pripadajočih projektov. Gre za dvoletno sodelovanje, ki je vredno 2,5 milijona evrov, in je obenem največja investicija te vrste do zdaj.

Začelo se je na Bledu

Da se je Google odločil za nas, je posledica spleta dogodkov, ki so se odvili  na Strateškem forumu na Bledu, katerega namen je zbrati udeležence z različnih področij z različnim znanjem in jih spodbuditi k izmenjavi mnenj in iskanju inovativnih rešitev za sedanje in prihodnje izzive. Andrijanič je pojasnil, da je ob tej priložnosti povabil k investiranju predstavnike velikih tehnoloških podjetij, “saj imamo na vseh področjih neizmerne talente, še posebej pa bi izpostavil področje umetne inteligence, tukaj smo prava mala velesila,” je povedal minister.

Kaj bodo financirali?

Milijon evrov bo Google namenil spodbujanju razvoja umetne inteligence in spodbujanju učenja o njej. V tem okviru bo del sredstev prejel Laboratorij za bioinformatiko Univerze v Ljubljani, ki razvija pobude na področju umetne inteligence za šole. Za razvoj raziskav ekosistema umetne inteligence pa bo prav tako nepovratna sredstva prejel tudi Institut Jožef Stefan, kjer gre predvsem za prenos znanja iz UI med podjetji. To koristilo bo predvsem malim in srednje velikim podjetjem, ki jim bo s tem omogočen dostop do bolj naprednih tehnologij.

Dodatni milijon evrov bo Google.org namenil za krepitev slovenskega ekosistema socialnega podjetništva ter dodatnih 500.000 evrov nepovratnih sredstev, ki zagotavljajo dostop do kapitala in podporo podjetnikom z omejenimi možnostmi.

Preberite še:

Podpis pogodbe z Google

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Končno! Zakon o dolgotrajni oskrbi: To so ukrepi, posebnosti in storitve

Povzročil prometno in pobegnil

 

MR