Število potrjenih primerov okužbe s koronavirusom, ki so ga prvič zaznali decembra 2019 na območju mesta Vuhan na Kitajskem, se dnevno spreminja in se trenutno giblje okrog številke 89.000. Od tega se je že preko 3.000 primerov okužbe končalo s smrtjo. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni beleži dnevne posodobitve podatkov glede širjenja koronavirusa, dostopne v angleškem jeziku lahko spremljate na naslednji povezavi.

Nacionalni inštitut za javno zdravje izpostavlja, da se bolezen kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino in kašljem. Natančni podatki o simptomih in poteku bolezni pa se še zbirajo. Virus je nevaren predvsem za že tako ranljive skupine, kot so na primer starejši in kronični bolniki z obolenji srca, pljuč, diabetesom itd.

ZD Ptuj
Foto: ZD Ptuj

Številne ustanove v Sloveniji so že izdale opozorila glede ravnanja v primeru suma na koronavirus in preventivno prilagodile svoje delovanje. Zdravstveni dom Ptuj je na svoji spletni strani objavil navodila v primeru suma na okužbo z novim korona virusom COVID-19, in sicer napotuje, da v primeru suma na okužbo pokličete osebnega zdravnika, izven delovnega časa izbranega zdravnika pa dežurno službo na telefon 02/ 787 16 91, kjer boste prejeli nadaljnja navodila glede ukrepanja.

In kako posumim, da gre za koronavirus? Zdravstveni dom Ptuj kot faktorje suma na okužbo izpostavlja:

  • kašelj,
  • vročina nad 38 stopinj Celzija,
  • nahod in
  • težave z dihanjem.

Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj opozarja, da se vhod za bolnike s sumom na okužbo SARS-CoV-2 nahaja pri oddelku za laboratorijsko diagnostiko. Zaradi preventive in zaščite pred morebitnim vnosom koronavirusa v bolnišnico pa so prepovedali obiske na vseh oddelkih, z izjemo partnerjev pri porodnicah in spremljevalcev na otroškem oddelku.

 

MT