Opolnoči Kurentov skok na domačiji princa karnevala Zokija Matevža

Na Kurentovem skoku se vsako leto zbere preko 300 kurentov in korantov, ki ustvarijo polnočno mistično doživetje. Kurenti in koranti si prvič v letu nadenejo zvonce, zaplešejo ob ognju, z glasnim zvonjenjem pričnejo odganjati zimo in zlo ter klicati pomlad in vse dobro.

Foto: arhiv kurentovanje.net
Začenja se letošnje 59. Kurentovanje, mednarodni pustni festival, otvoritveno dejanje pa predstavlja nocojšnji polnočni Kurentov skok na domačiji princa karnevala Zokija Matevža (Zvonka Križaja) v Budini pri Ptuju. Nocojšnji dogodek bo Ptuj znova popeljal v svet tradicije in bogate kulturne dediščine.
Tradicionalni polnočni kurentov skok na domačiji nekdanjega princa karnevala vsako leto poteka na svečnico. Foto: ptuj.info

V okolici Ptuja, na Dravskem in Ptujskem polju ter v Halozah, pa ponekod orači na svečnico simbolično zaorjejo prvo brado in pokači s pokom biča naznanijo začetek veselega in norčavega pustnega časa.
S skokom kurentov in korantov se začenja tudi pustno in fašensko dogajanje na Ptuju in v okolici. Letošnje 59. Kurentovanje bo mogoče doživeti od 23. februarja do 5. marca, vrhunec pa bo na pustno nedeljo s tradicionalno mednarodno pustno povorko.
Foto: ptuj.info