Ogled varnih šolskih poti pred pričetkom novega šolskega leta

Predstavniki policije, SPVCP MO Ptuj, medobčinskega redarstva, OŠ Olge Meglič, so si skupaj z županjo Mestne občine Ptuj Nuško Gajšek ogledali del varne šolske poti v središču Ptuja in pozvali k zglednemu ter strpnemu ravnanju v prometu, saj se s 1. septembrom v šolske klopi vračajo otroci, ki spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu.

V MO Ptuj prometni varnosti učenk in učencev namenjamo posebno pozornost ter se še kako zavedamo pomena varnosti najmlajših udeležencev v prometu ne le ob začetku novega šolskega leta, temveč skozi celotno leto, je povedala županja MO Ptuj Nuška Gajšek. »Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Ptuj skupaj z vsemi odgovornimi s področja prometne varnosti že vrsto let vzorno skrbi za Načrt šolskih poti, v prvih šolskih dneh pa ob pomoči prostovoljcev predvsem mlajše otroke spremlja na poti v šoli in iz nje. Nič drugače ne bo letos in vsem že zdaj iskrena zahvala. Na vseh nas pa je, da pazimo drug na drugega in se tudi v prometu obnašamo skrajno odgovorno in spoštljivo. Otrokom smo odrasli najboljši zgled, zato pozivam vse udeležence v cestnem promet k doslednemu upoštevanju cestnoprometnih pravil in s tem k pravilnemu učenju otrok, kako je treba ravnati v prometu. Želim, da bi bila za vse učence pot do šole in izven nje kar najbolj varna, za kar pa se bomo v MO Ptuj posebej potrudili. Varno v novo šolsko leto!«

Nekaj preventivnih nasvetov s strani policije:

Otroci spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu. Ker so manjši, so v prometu slabše vidni, njihova ravnanja so nepredvidljiva, sami pa prav tako težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne zmorejo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, težje določijo tudi smer, iz katere prihaja zvok vozila.

Z otroki obnovite prometna pravila

Staršem svetujemo, da z otroci obnovite prometna pravila. Podučite jih tudi, da ceste niso več tako prazne, kot so bile v zadnjem času, zato naj bodo spet bolj previdni.

– Starši in skrbniki, poskrbite, da bodo otroci dobro vidni. Otroci prvih in drugih razredov osnovne šole morajo nositi rumene rutice. Da bi bili še bolj vidni in tako bolj varni, je priporočljiva tudi uporaba svetlejših oblačil in odsevnikov, ki so obvezni ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti.

– Za otroke je tudi obvezna uporaba kolesarske zaščitne čelade, ki jo morajo uporabljati tudi pri rabi e-skirojev.

– Pri prevozu otrok pa ne pozabite na pravilno in dosledno pripenjanje otrok v ustrezne zadrževalne sisteme (otroške varnostne sedeže, bodisi v motornih vozilih bodisi na kolesu).

Poleg spoštovanja vseh cestnoprometnih predpisov staršem svetujemo, da med vožnjo ne uporabljate mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, da vozite previdno, strpno in spoštljivo do ostalih prometnih udeležencev. Z lastnim odgovornim ravnanjem in spoštovanjem cestnoprometnih pravil bodite otrokom za vzgled. Otroci namreč ves čas spremljajo, kaj in kako počnete, ter od malih nog posnemajo vsa vaša ravnanja so zapisali na ptuj.si

Najpomembnejša pravila, ki jih morajo otroci poznati za varno pot v šolo in domov:

  • Cesto lahko prečkajo samo na prehodu za pešce in pri zeleni luči na semaforju za pešce v primeru semaforiziranih prehodov.
  • Na svoji poti naj uporabljajo varne šolske poti z označenimi ali semaforiziranimi prehodi za pešce, nadhodi oziroma podhodi.
  • Pred prečkanjem ceste se morajo prepričati, ali imajo prosto pot (pogled na levo, desno in še enkrat levo).
  • Pravilno morajo hoditi po pločniku ali ob pravilni strani roba ceste, kjer ni pločnika. Ne smejo nenadoma stopiti na cesto.
  • Pri hoji naj bodo opremljeni s kresničko, odsevnim trakom ali drugim odsevnim telesom oz. nalepko.
  • Za vožnjo s kolesom naj uporabljajo kolesarsko stezo. Kolo naj vozijo počasi in previdno, s kolesarskim izpitom in na pravilno opremljenem kolesu.
  • Uporabljati morajo zaščitno kolesarsko čelado. To pa velja za vse voznike in potnike na kolesu, do dopolnjenega 18. leta starosti, tudi za voznike e-skirojev.

Vir: ptuj.si

Preberite še:

Golobove najzanimivejše izjave

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Zdravstvena stroka kritična do Golobovih nasvetov: To je posmehovanje iz zdravja naroda in odgovornega ravnanja

Obeta se nam dražji kruh….

TS