Odsotnost zdravstvene ministrice na pogajanjih kaže na neresen odnos vlade do zdravstva

Zdravniška stavka, ki se vleče že tretji teden, se nadaljuje v zaostreni obliki po neuspešnih pogajanjih med vlado in zdravniškim sindikatom Fides. Vlada Republike Slovenije je tik pred začetkom stavke sestavila vladno pogajalsko skupino, ki jo presenetljivo vodi zgolj javni uslužbenec Mirko Stopar z Ministrstva za javno upravo, medtem ko je na Ministrstvu za zdravje imenovan Denis Kordež. Do danes pogajanja niso prinesla nikakršnega napredka.

 

Sestanki med Fidesom in vladno stranjo v minulem tednu niso obrodili plodov, obetajo pa se še ostrejše oblike stavke, ki bodo prilagojene zmožnostim posameznih zavodov. O načinih zaostrovanja stavke podrobnosti še niso znane, vendar ima Fides še nekaj možnosti za pritisk.

Kje je ministrica?

V času, ko bi morala biti ministrica za zdravje, dr. Valentina Prevolnik Rupel, v ospredju pogajanj, je vlada za vodenje ključnih pogajalskih skupin imenovala druge, kar odraža nenavadno pomanjkanje angažiranosti na najvišji ravni zdravstvenega resorja. Odsotnost ministrice na pogajanjih kaže na neresen pristop vlade do reševanja problematike, kar je sprožilo kritike in pozive k njeni večji vključenosti.

Poziv vladi k ukrepanju

Stavka, ki traja že več tednov, povzroča resne preglavice tako zdravnikom kot pacientom. Očitki letijo na vlado in ministrstvo za zdravje, ki naj bi bili odgovorni za trenutno situacijo zaradi neupoštevanja dogovorov in obljub. Slovensko zdravniško društvo je vlado pozvalo k spoštovanju pravne države in izpolnitvi obveznosti do zdravstvenega osebja.

Sovražni govor in dezinformacije

Ob tem pa se v javnem diskurzu pojavljajo tudi pavšalne obtožbe in sovražni govor proti zdravnikom, kar dodatno zaostri že tako napeto situacijo. Takšno ravnanje je nedopustno in zahteva odločno ukrepanje proti širjenju neresnic in negativnih stereotipov o zdravstvenem osebju.

V luči navedenega je ključnega pomena, da vlada in zdravstveno ministrstvo prevzameta odgovornost in naredita konkretne korake za rešitev nastale situacije. Zdravstveni delavci, ki so se v času epidemije izkazali z neprecenljivim prispevkom, zaslužijo spoštovanje in pogoje za delo, ki bodo omogočali kakovostno oskrbo pacientov. Vlado pozivamo, da nemudoma pristopi k dialogu z zdravniki in poišče rešitve, ki bodo v dobrobit vseh državljanov Slovenije.

Ali podpirate zdravniško stavko?

Rezultati

Loading ... Loading ...

MR