Danes praznujemo materinski dan. Res je, da je letos v prav posebnih razmerah, ko ne bo javnih dogodkov ob materinskem dnevu, ampak ga bomo tokrat praznovali doma, v ožjih družinskih krogih.

 

Materinski danes je praznik posvečen materam in povezavi mater s svojimi otroci. Takšnega kot ga poznamo danes izvira iz ZDA, na Evropskem območju pa smo ga posvojili po prvi svetovni vojni, v Sloveniji pa predvsem po letu 1991.

Praznujemo ga 25. marca, kar sovpada na krščanski praznik Marijinega oznanjenja. Za kristjane je to praznik spomina na to, da je angel Gabrijel Mariji napovedal, da bo rodila sina Jezusa. Marijino oznanjenje je tako za kristjane praznik materinstva in se praznuje tudi kot materinski dan.

Statistični urad RS poroča, a je v letu 2017 v Sloveniji rodilo 19.882 žensk. Povprečna starost vseh teh mamic ob rojstvu otrok je bila 30,9 leta, tistih, ki so v tem letu rodile prvič, pa 29,4 leta. Zanimivo je, da je ob koncu 19. stoletja bila povprečna starost žensk ob rojstvu otrok 32 let. Potem se je zniževala in do konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja dosegla najnižjo vrednost, 25,3 leta. Od takrat dalje narašča.

Po podatkih Eurostata za leto 2017 se je Slovenija po stopnji delovne aktivnosti mater uvrstila med prve tri države članice Evropske unije.

 

MR