Zaradi epidemije so bili odpovedani vsi nenujni zdravstveni posegi, zobozdravstvene ambulante so bile zaprte, zobozdravniki so nujne storitve opravljali zgolj na doloćčenih mestih v Sloveniji.

Vlada ponovno uvaja izvajanje zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev na vseh ravneh, vendar pod posebnimi pogoji. 

Vlada je včeraj sporočila novosti glede uvajanja nenujne zobozdravstvene dejavnosti. Zobozdravniki že dalj časa pozivajo k odprtju njihove dejavnosti. Želijo si, da bi bile ambulante čimprej odprte, saj so potrebe po zobozdravstvenih storitvah iz dneva v dan večje. Dlje časa kot so ordinacije zaprte slabše je zobozdravstveno stanje prebivalstva in posledice lahko postanejo dolgotrajne in neizogibne, trdijo v DENS – Sindikatu zobozdravnikov Slovenije.

Zobozdravniška dejavnost je najbolj tvegana pri širjenju okužbe s COVID-19, saj se pri posegih ustvarjajo aerosoli, ki se sproščajo v proctor in tam kar dolg čas tudi ostanejo. Zobozdravniki se soočajo z veliko nevarnostjo okužbe, saj posegajo v usta, ki so s slino pravi bazen za koronavirus. Potrebna bo zelo temeljita in dodatna zaščita tako pacienta kot tudi zobozdravnika in drugega osebja.

Pri izvajanju storitev morajo upoštevati navodila. Obravnava je zagotovljena le osebam, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in ne kažejo znakov okužbe dihal.

Preberite še:

Kaj se kmalu odpre?

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

MR