Na današnji dopisni seji vlade so sprejeli spremembe Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev.

 

Ponovno bodo lahko opravljali storitve nepremičninskega posredovanja, dimnikarske storitve, ponovno bodo odprte knjižnice, galerije in muzeji. Možna bo tudi strežba pijač.

Kaj bo ponovno odprto od 29.4. in od 4.5.2020?

Zaradi postopnega sproščanja ukrepov se dovoljujejo izvajanje dejavnosti, ki se izvajajo na prostem izven zaprtih prostorov, kot so na primer odprte  terase in vrtovi gostinskih lokalov.

Tako se predlaga, da so od 29. aprila dovoljene naslednje izjeme:

  • storitve nepremičninskega posredovanja,
  • knjižnice, galerije in muzeji,
  • dimnikarske storitve.

Postopno se sprošča storitve na področju kulturne dejavnosti, kjer je kljub zaprtemu prostoru storitev možno organizirati na način, da je onemogočen stik med potrošniki, kot je v knjižnicah, muzejih in galerijah, kjer mora biti število obiskovalcev in njihovo gibanje strogo nadzorovano.

Vlada postopoma ukinja ukrepe
Vlada postopoma ukinja ukrepe. Foto: Twitter

Od 4. maja se predlaga, da se med izjeme vključi še naslednje:

  • strežba izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov (na prostem),
  • storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev,
  • storitve na področjih: fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarstvo in zlatarstvo.

Vključitev strežbe na terasah in vrtovih gostinskih lokalov pomeni začetek sproščanja gostinske dejavnosti, pri kateri je zaradi odprtega prostora možnost okužbe možno preprečiti oz. zmanjšati na minimum.

Doda se tudi storitve urarstvo in zlatarstvo, ki se izvajajo na obrtni način in je stik s potrošnikom minimalen.

Poleg frizerskih in kozmetičnih salonov se vključi tudi druge storitve na področju dejavnosti higienske nege, kot sta masaža in pedikura.

Druge dejavnosti, kot so savne, kopeli, wellnes, piercing, tetoviranje in drugi podobni postopki zaradi večje možnosti okužbe niso vključeni.

Prodajalne ponovno odprte ob nedeljah

Kljub temu da so prodajalne ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, z izjemo bencinskih servisov in lekarn, se z namenom preprečevanja gneče v prodajalnah v času pred in po prvomajskih praznikih določi, da so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lahko v nedeljo, dne 3. maja 2020, odprte od 8.00 do 13.00 ure. V dneh pred in po prazniku (30. aprila in 4. maja) se pričakuje povečan obisk.

Vsakih sedem dni se preverja ustreznost ukrepov

Dodana je tudi določba, da vlada vsakih sedem dni ugotavlja strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka, ob upoštevanju strokovnih razlogov zanje. O tem, ali se ti ukrepi še naprej uporabljajo, ali pa ukrepe spremeni oziroma odpravi, vlada obvesti Državni zbor in javnost.

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

MR