Obsežne policijske operacije na območju zg. Gruškovja in Šentilja: prisotnost mednarodne zaščite in odkritje ponarejenih dokumentov

Policija
Foto: Facebook

V nedavnih policijskih operacijah na območju Zg. Gruškovja in Šentilja so bili odkriti primeri prepovedanega prehajanja meje in sumi kaznivih dejanj, vključno s ponarejanjem dokumentov. V Zg. Gruškovju je bil romunski državljan, ki je prevažal pet turških potnikov, priprt zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje. Na območju Šentilja je ukrajinski voznik, ki je prevažal več sirskih državljanov željnih mednarodne zaščite, prav tako priprt iz podobnih razlogov.

 

Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Maribor so 3. februarja obravnavali še en primer, kjer je bil potnik na avtobusu, ki se je izdajal za romunskega državljana, ujet z orodjem za tatvine in vlome ter ponarejeno osebno izkaznico Romunije. Po nadaljnjem preiskovanju se je izkazalo, da je bil potnik dejansko 21-letni državljan Moldavije, proti kateremu bo podana kazenska ovadba zaradi ponarejanja dokumentov in drugih kaznivih dejanj. Zaradi preteklih kaznivih dejanj v EU mu je bila izdana odločba o vrnitvi s prepovedjo vstopa za obdobje 5 let.

Ti primeri odražajo kompleksne izzive s katerimi se soočajo policijske sile v boju proti mednarodnemu kriminalu in nezakonitemu prehajanju meja, hkrati pa poudarjajo pomembnost mednarodne zaščite za tiste, ki bežijo pred konflikti in preganjanjem.

MR