Obrtna zbornica Slovenije opozarja, da številna podjetja ne bodo preživela

Vlada Roberta Goloba je na današnji seji vlade sklenila, da bo zaradi draginje gospodarstvu namenila 40 milijonov evrov. Da gre za izredno majhno vsoto denarja je po seji vladi opozoril prvak opozicije Janez Janša, po svoje pa je to priznal tudi minister za gospodarstvo. Ta priznava, da bodo težave v prihodnje veliko večje, kot je omenjenih 40 milijonov. Obrtna zbornica Slovenije svari, da zaradi tako nizke vsote pomoči številna podjetja ne bodo preživela.  
 

Država bo gospodarstvu sredstva namenila na podlagi zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen elektrike in plina. Podjetja bodo lahko deležna treh različnih vrst pomoči. Prva bo pomoč v maksimalni višini 500 tisoč evrov in do 30 odstotkov upravičenih stroškov, druga bo posebna pomoč v višini maksimalno dva milijona evrov in prav tako do 30 odstotkov upravičenih stroškov. Tretja oblika pomoči bo namenjena energetsko intenzivnim podjetjem, kjer bo tudi v tem primeru znesek pomoči omejen na dva milijona evrov, bodo pa podjetja ob dokazani izgubi iz poslovanja lahko zaprosila za povračilo do 70 odstotkov upravičenih stroškov.

OZS: To ne zadošča za preživetje
Na sklep vlade se je že odzvala Obrtna zbornica Slovenije, kjer so povedali, da gre za premajhno vsoto denarja, ki ne bo zadoščala za preživetje številnih podjetij. Nekatera se namreč soočajo s šestkratnim povečanjem cen električne energije. Trdijo, da bi morali kriterije za dodelitev pomoči popraviti, saj sedaj do subvencij ne bo upravičenih dovolj podjetji, v vsakem primeru pa bi bilo potrebno povečati obseg pomoči. “Če ukrepi ne bodo zadostni, bo to zagotovo vodilo v stečaje številnih podjetij in izgubo delovnih mest. Temeljno vprašanje pa je, zakaj smo priča enormnemu višanju cen energentov. Prepričani smo tudi, da krize ne bomo rešili s subvencijami in varčevanjem z električno energijo,” so zapisali.

Na sklep vlade pa se je že odzval prvak opozicije Janez Janša, ki je na socialnih omrežjih zapisal: “Samo t.i. nevladniki z Metelkove 6 v Ljubljani so doslej pokasirali 10x več iz javnih skladov.”

 

Izplačilo v dveh obrokih
Vlada bo pomoč gospodarstvu izplačala v dveh obrokih. Za stroške, ki so se nabrali v časovnem obdobju med junijem in septembrom bodo izplačali 20 milijonov letos, preostalih 20 milijonov pa nameravajo izplačati v naslednjem letu do 15. marca, na podlagi podatkov, ki jih bodo podjetja poslala do 31. januarja 2023 so zapisali na nova24tv.si

Podjetja bodo vlogo lahko oddala do 15. novembra letos preko posebne aplikacije.

Vir: nova24tv.si

Preberite še:

Golobove najzanimivejše izjave

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Zdravstvena stroka kritična do Golobovih nasvetov: To je posmehovanje iz zdravja naroda in odgovornega ravnanja

Novi fiasko Klakočar Zupančičeve

TS