Obisk podjetja M Sora – Prihodnost planeta

Dne 22.12.2021 je ZMV organiziral obisk podjetja “M Sora” v okviru projekta “Zelena ekonomija – prihodnost planeta”. Podjetje je organiziralo predstavitev svojih dejavnosti, predvsem na področju trajnostne proizvodnje oken iz starega lesa in tehnoloških inovacijah povezanih s tem.
Podjetje “M Sora” se ukvarja predvsem s proizvodnjo in prodajo stavbnega okovja, oken in drugega pohištva iz lesa.
Glavni del prezentacije je bil namenjen projektu ReWin.
DAMIR ŽERAKGlavni cilj projekta ReWin je razvoj in komercializacija lesenih oken iz odsluženega lesa, s poudarkom na odsluženih lesenih tramovih. Z operacijo se bo zmanjšala količina odsluženega lesa, ki se ga odloži na deponije ali se ga porabiza sežig. Lesu bo zagotovljen nov cikel življenjske dobe s čimer se vsaj za enkrat podaljša skladiščenje CO2. Definirani bodo ključni viri odsluženega lesa, razvite bodo tehnološke rešitve za uporabo takšnega lesa in v sodelovanju z institucijami znanja razviti postopki za izdelavo oken iz odsluženega lesa s poudarkom na definiranju kontaminacije odsluženega lesa, fizikalnih lastnosti lesa in ustrezni površinski obdelavi takšnih izdelkov.
DAMIR ŽERAKProjekt ReWin je sofinanciran s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Podjetje je, poleg poslovnega uspeha, bilo uspešno tudi na drugih razpisih glede krožne proizvodnje, digitalizacije, regionalnega razvoja in drugih temah, sofinanciranih s strani Vlade Slovenije in skladov EU.
DAMIR ŽERAK
DAMIR ŽERAK

DAMIR ŽERAK