Obisk centra za ponovno uporabo – Zelena ekonomija

Dne 2.11.2021 je ZMV organiziral obisk Centra za ponovno uporabo Ljubljana v okviru projekta “Zelena ekonomija – prihodnost planeta”.

 

Po zaključenem predavanju o krožnem gospodarstvu smo obiskali primer dobre prakse, in sicer Center ponovne uporabe (CPU) v Ljubljani, ki se nahaja na lokaciji zbirnega centra na Povšetovi 4. CPU Ljubljana deluje in sodeluje z javnim podjetjem Snaga. Na Povšetovi sta trgovina in delavnica, kjer stare ali poškodovane predmete popravijo in jim omogočijo ponovno uporabo.

CPU ima sedež v Ormožu, njihove enote pa lahko najdemo v Ljubljani, Ormožu, Rogaški Slatini, Slovenskih Konjicah in Vojniku. V CPU lahko vsakdo prinese stvari, ki jih iz tega ali onega razloga ne uporablja več, a imajo še vedno potencial za ponovno uporabo. Sprejemajo pohištvo, čevlje, oblačila in druge tekstilne izdelke, knjige, gospodinjske aparate, porcelan, keramiko, posodo, športne in otroške rekvizite, računalniško opremo ter zabavno elektroniko. Prevzete različne zavržene materiale nato prenovijo in nadgradijo v nove izdelke z dodano vrednostjo. Imajo blagovno znamko CPU design in CPU nostalgia. Popravljene oz. prenovljene artikle je možno kupiti po simboličnih cenah v njihovih trgovinah ali na spletu.

S svojim delovanjem CPU pomaga pri preprečevanju nastajanja odpadkov, spodbuja ponovno uporabo ter ozavešča ljudi o okolju prijaznem in odgovornem potrošništvu. Istočasno CPU aktivno sodeluje tudi na področju socialnega podjetništva, saj nudi zaposlitev težje zaposljivim osebam.

V socialnem podjetju Center ponovne uporabe Ljubljana prebivalstvo lahko odda izdelke, ki jih več ne potrebuje in so še dobro ohranjeni, na primer pohištvo, računalniško opremo, knjige, opremo za dom in prosti čas, kolesa, športno opremo, oblačila, igrače – skratka vse, kar je dobro ohranjeno, funkcionalno in še uporabno.

V CPU bodo izdelke pripravili za vnovično uporabo in jih dali naprodaj po simbolični ceni v zeleni trgovini, kjer se nahajajo tudi privlačni in unikatni izdelki iz različnih materialov. Z nakupom v CPU Ljubljana se privarčuje denar, varčuje z naravnimi viri in podpira lokalna delovna mesta.

Razen v Ljubljani, so Centri za ponovno uporabo še v Rogaški Slatini, Vojniku, Slovenskih Konjicah in Ormožu. Mreža centrov se redno udeležuje vladnih in evropskih projektov ki promovirajo ponovno uporabo in popravljanje za podaljšanje življenjskega cikla izdelkov.

Vizija Centra je postati vodilno socialno podjetje na področju krožnega gospodarstva in z vključevanjem ranljivih skupin izkazovati družbeno in okoljsko odgovornost, ter reševati okoljske in družbene probleme na podjetniški način ob sodelovanju lokalnega okolja.