Ob podpisu pogodbe minister Vizjak, poslanec Breznik in župan Kramberger zaplesali

Minister za okolje, župan Lenarta, državni poslanec Franc Breznik in nekaj drugih je ob obisku Lenarta zaplesalo.

Vrtčevski otroci so politike naučili plesat na pesem A Ram Sam Sam.  V Lenartu so sicer bili zaradi podpisa pogodbe za gradnjo nove čistilne naprave.

Podpis pogodbe za 5,6 milijona evrov in ples z otroci

V okviru projekta, ki je ocenjen na 5,6 milijona evrov, bodo v Lenartu zgradili novo centralno čistilno napravo z zmogljivostjo nekaj manj kot 5000 populacijskih enot, regulacijskim bazenom in sistemom razbremenjevanja voda.

“Ta projekt je največja naložba v zgodovini naše občine. To je projekt tudi za naslednje generacije, zato izvajalsko pogodbo simbolično podpisujemo v vrtcu,” je pojasnil župan Kramberger.

S projektom urejajo odvodnjavanje in čiščenje odpadnih voda

Vrednost investicije znaša 5,6 milijona evrov, od tega bo 2,8 milijona evrov sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, nekaj manj kot 700 tisoč evrov prispevka od države, ostala sredstva pa iz občinskega proračuna. Kot so sporočili z občine, s tem projektom urejajo odvodnjavanje in čiščenje odpadnih voda, hkrati pa omogočajo kapacitete za prevzem grezničnih gošč in blata iz malih komunalnih čistilnih naprav za tista območja občine Lenart, kjer ni urejenega sistema odvajanja in čiščenja.

Zgradili bodo pa tudi nekaj več kot kilometer novega kanalizacijskega omrežja na Kidričevi ulici v Lenartu.

“Vesel sem, da se s tem rešuje pomembna okoljska rana te občine. Čistilne naprave so ključnega pomena za varstvo okolja, zlasti varstvo podzemnih voda, in so prepotrebna,” je v današnji izjavi za javnost povedal minister Vizjak.

Na voljo še 50 milijonov

Pojasnil je, da bo država tudi v prihodnje podpirala takšne projekte, tudi manjše sisteme odvajanja in čiščenja odpadnih voda. 

Za naslednjo finančno perspektivo in iz načrta za okrevanje in odpornost imamo približno 50 milijonov evrov za te namene, pa tudi za manjše vodovode,” je dejal minister.