Novi vladni ukrepi: obvezno razkuževanje stavb in omejitve nakupovanja za starejše!

Na včerajšnji seji, ki je potekala pozno v noč, je Vlada RS ob predlogu zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo o katerem smo že pisali (Kaj prinaša vladni paket pomoči?), sprejela tudi nekaj drugih pomembnih ukrepov za zamejitev širjenja virusa. In sicer:

1 Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Odlok določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno. Za slednje so dolžni poskrbeti upravniki stavb.Še zlasti se mora najmanj dvakrat dnevno razkuževati:

  • kljuke na vhodu v večstanovanjsko stavbo,
  • ograje v večstanovanjski stavbi,
  • stikala za upravljanje in kabine dvigala, ter na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo, da je uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe.
  • stikala v skupnih prostorih večstanovanjske stavbe,
  • oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

2. Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, s čimer lahko v času od 8.00 do 10.00 ure nakup opravijo opravijo izključno ranljive skupine (npr. invalidi, upokojenci, nosečnice). Upokojenci pa lahko opravijo nakup samo v tem času. Ta odlok začne veljati 30. marca 2020.

Prepovedi omejevanja gibanja na občine prebivališča se tako vlada za enkrat še ni poslužila, čeprav so številni župani, predvsem obalnih in gorenjskih občin, opozarjali na neprimerno in množično obiskovanje njihovih krajev ob lepem vremenu, predvsem za vikend.

 

MR