Novi davki, obdavčitev premoženja in prikrita nacionalizacija

“Medtem ko se javnost ukvarja z nepomembnimi stvarmi, kot so frizure in čevlji, se v ozadju odvijajo epski spopadi za prevzem državnih podjetij in popolno podreditev medijev,” je v intervjuju za siol.net opozorila evropska poslanka Romana Tomc in dodala, da se “notranja nekonsistentnost prihodnje vlade že kaže, čeprav jo skušajo z nasmeški in izjavami prikriti.”

Prizanesljiva ni bila niti do novih ministrov, kaj šele do koalicijske pogodbe, v kateri so po njenem mnenju skrajno leve, popolnoma neuravnotežene, gospodarstvu neprijazne in finančno nevzdržne ideje.

Glede koalicijske pogodbe je približno tako, kot da bi jo pisala grška Siriza, radikalno leva stranka. Gre za skrajno leve, popolnoma neuravnotežene, gospodarstvu neprijazne in finančno nevzdržne ideje. Ne verjamem, da bo to dokument, na katerem bo dejansko temeljilo delo vlade. Prepričana sem, da se tisti, ki so to pogodbo sestavljali in jo na koncu tudi podpisali, tega tudi sami zavedajo. Obljubljajo, podpisujejo, se sploh ne vznemirjajo, če morajo te obljube prelomiti, še preden se je podpis na pogodbi ohladil. To seveda veliko pove o njih in kaže tudi na odnos do državljanov. V smislu, kaj nam pa morejo. Lahko lažemo, krademo, kadrujemo, si podrejamo medije, mi smo zdaj oblast. To se mi zdi zelo vzvišeno, arogantno in samovšečno, je med drugim za siol.net povedala Romana Tomc.

 

Kaj prinaša nova vlada?

Če bi slučajno res uresničili zapisano, potem se nam ne obeta nič dobrega. Sledijo nam novi višji davki, progresivna obdavčitev premoženja pomeni prikrito nacionalizacijo, brutalno poseganje v demokratične procese, kot je na primer odpoklic voljenih predstavnikov. Skratka, popolna podreditev države na vseh področjih. Slišim, da se že oglašajo zdravniki, podjetniki, celo nekateri mediji, ki so se pred volitvami navduševali nad Golobovimi domislicami. Škoda, ker se niso oglasili prej, zdaj je malce pozno. Redki posamezniki bodo privilegirana kasta, preostali bodo živeli po navodilih in v okvirjih, ki jih bo določila vlada. To je po moji oceni popoln recept, da se v tujino odseli še več mladih in da Slovenija v razvoju zastane in nazaduje.

Kakšna se nam proruska vlada?

Glede zunanje politike je bilo že v predvolilni kampanji v izjavah vodij sedanjih koalicijskih strank zaslediti veliko naklonjenost ruski politiki. Slovenija je bila pod vodstvom Janeza Janše vodilna in zelo aktivna zagovornica Ukrajine. Z vsemi dejanji smo obsojali rusko agresijo, bojim se, da se bo ta smer močno spremenila. To je prišlo tudi na ušesa mojih kolegov v Evropskem parlamentu, ki se čudijo temu preobratu in me sprašujejo, kaj zdaj to pomeni.

Vam je všeč članek? Všečkajte FB stran!

Čudno sestavljanje vlade?

Zanimivo, kako se je Robert Golob lotil sestavljanja vlade. Golob jih je skozi stranska vrata pripeljal nazaj v vlado tudi tiste instant stranke, ki so jim volivci odločno pokazali pot iz parlamenta. Zagotovo ne zato, ker bi bil tako velikodušen in povezovalen. Jasno je, da je v ozadju zelo premišljena računica, povezana tudi z lokalnimi in evropskimi volitvami. Takšna sestava bo prej ali slej povzročila velika notranja trenja. Sodelovati bodo morali ljudje, ki so v preteklosti jasno pokazali, da se med sabo ne prenašajo. Edino pomembni so njihovi kapitalski in kadrovski interesi.

Vso krivdo bodo preložili na druge, predvsem na opozicijo in nekdanjo vlado. To se že dogaja. Zagotovo so se nekaj glede metanja puške v koruzo naučili tudi od Šarčeve vlade. Zato predvidevam, da bo njihov rok trajanja daljši. Kar zadeva tehnične pogoje za vladanje, imajo vse, nimajo pa vsebine, ki bi zagotavljala nadaljnji razvoj in približevanje Slovenije razvitim demokratičnim državam. Tega na dolgi rok ni mogoče skriti, zato bodo prej ali slej nov obraz zamenjali z novim obrazom.

Velja pa opozoriti, da se, medtem ko se javnost ukvarja z nepomembnimi stvarmi, kot so frizure in čevlji, v ozadju odvijajo epski spopadi za prevzem državnih podjetij in popolno podreditev medijev.

 

Pet novih ministrstev k dosedanjim štirinajstim

Vam je všeč članek? Všečkajte FB stran!

Inflacija državnega aparata z ustanavljanjem novih ministrstev, uradov, služb, ne da bi sploh za nekatere vedeli, kaj bodo počeli, je popolnoma neodgovorna. Jasno je, da ne gre za vsebino, ampak predvsem za iskanje foteljev za vse, ki so ali še bodo po koncu volitev izstavili svoj račun. Precej nenavadno je, da Slovenija potrebuje več ministrstev kot države, ki so veliko večje od nas.

Ne samo stolček za Luko Meseca, ampak še za marsikoga drugega. Minister ni edina oseba, ki je zaposlena na ministrstvu, gre za celotne kabinete, za podporne službe, svetovalce. Tudi ministrski kandidati so velika neznanka.

Smo najbrž edina država na svetu, kjer bosta v vladi dva nekdanja direktorja policije, kjer naj bi ministrstvo, pristojno za družino, vodil aktivist LGBT, kjer bo finančni minister nekdo, ki se v preteklosti ni ravno izkazal pri finančni sanacij podjetij, ki jih je vodil …

O predvidenih potezah prihodnje vlade, ki bodo stale na stotine milijonov evrov in ogrozile javne finance, ga kot bodočega ministra za finance nismo slišali reči še nič. Ampak po besedah koalicije so to sami strokovni kadri, vključno z dvema nekdanjima predsednikoma vlad in dvema nekdanjima strankarskima kolegicama, ki to nista več. Res pestra družba, v kateri predsednik vlade ne bo imel večine. Pravi, da si bo vzel prvo in zadnjo besedo, kar pomeni, da bo deloval kot popoln avtokrat. Ampak to mu bo uspevalo samo, če ima za vsakega ministra pripravljeno zelo učinkovito palico, s katero ga bo umiril, sicer ga bodo požrli. Notranja nekonsistentnost prihodnje vlade se že kaže, čeprav jo skušajo z nasmeški in izjavami prikriti.

Alenka Bratušek in Marjan Šarec v vladi, čeprav nista bila izvoljena v državni zbor.

O njuni legitimnosti so se izrekli ljudje na volitvah, niso ju uvrstili v parlament, vendar jih je Golob po neki čudni logiki pripeljal skozi stranska vrata nazaj v vlado. To pomeni zanikanje volje volivcev. Po drugi strani pa lahko razumemo Goloba, da mora plačati nekatere dolgove in povrniti usluge, ki jih je bil deležen med predvolilno kampanjo. Ne nazadnje so te stranke zanj med volilno kampanjo nastavljale hrbet in prav gotovo za to zdaj izstavljajo račun.

Eden glavnih ciljev nove vlade ukinitev znižanja obdavčitev dohodnine?

To je škodljiv ukrep. Prizadel bo vse, najbolj pa srednji sloj prebivalstva. Način, s katerim na silo poskušajo uničiti oziroma razveljaviti dobre ukrepe, ki jih je za ljudi sprejemala prejšnja vlada, je popolnoma nesprejemljiv. Verjamem pa, da so v veliki zadregi, ker se zavedajo, da ljudje tega ukrepa ne podpirajo, ne nazadnje na to temo tudi Levica ni upala sprožiti referenduma. Vendar je to dolg, ki ga imajo do političnih aktivistov, ki so jim pomagali priti na oblast. Prepričana sem, da bodo s kakšnim manevrom, ki bo seveda medijsko podprt, poskusili iz te zadrege izvleči celo kožo.

Preberite še:

Zgorel je vrtec

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Zakaj so cene goriva poletele v nebo?

4 mega-afere desetletja Roberta Goloba

 

MR