Nov sev koronavirusa

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok začne veljati 27. novembra 2021.

Zaradi pojava nove različice virusa SARS-CoV-2 z oznako B.1.1.529 je obvezna desetdnevna karantena ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki:

– imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali

– ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Te osebe ne morejo predčasno prekiniti obvezne karantene, traja torej polnih 10 dni. Naslednji dan po izteku karantene pa morajo opraviti test PCR. Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR.

Tujcem brez prebivališča v Republiki Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, se vstop ne dovoli.

Osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka (pred 27. novembrom 2021), morajo o tem obvestiti številko 113, nato se jih napoti v karanteno na domu za 10 dni. Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti in po izteku 10 dni morajo opraviti test PCR.

Seznam držav oziroma območij z različico B.1.1.529 objavlja NIJZ na svoji spletni strani. Trenutno so na seznamu naslednje države:

– Republika Južna Afrika,

– Bocvana,

– Esvatini,

– Lesoto,

– Namibija,

– Zimbabve,

– Mozambik.

Preberite še:

Tim Gajser ne bo več policist

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Spremenjeni ukrepi

Nov sev koronavirusa

 

MR