Nov lastnik Sava hotelov mora biti nekdo, ki se ukvarja s turistično dejavnostjo

Prihodnost Sava hotelov

Na novinarsko vprašanje glede situacije v lendavskih termah in tega, ali bi morala država uveljaviti predkupno pravico ter postati strateški lastnik v Savi, je premier dejal, da o Termah Lendava danes ni bilo govora.

“Ta turistični objekt je bil prodan v prejšnjem mandatu in to ne madžarski vladi, ampak privatnemu kupcu, ki verjetno ni nič vprašal madžarske vlade ne takrat in ne zdaj.”

 

“Kar se tiče uveljavljanja predkupne pravice do nakupa ob prodaji manjšinskega deleža Sava hotelov, ko tuj sklad prodaja ta delež nekemu drugemu skladu pa ravnokar poteka dopisna seja vlade na podlagi predloga, da se dokapitalizira SDH za vsoto, ki SDH omogoča, da uveljavi predkupno pravico. Mislim, da je zvečer tudi seja NS KADa, ker je to eden od subjektov, ki ima tudi pravico uveljavljanja predkupne pravice in upam, da bo tam sprejeta podobna odločitev,” je povedal premier.

Ob tem pa opozoril, da je v gradivu na dopisni seji vlade poleg predloga za dokapitalizacijo tudi obveza SDH, da če konsolidira lastništvo, opravi forenzično preiskavo poslovanja teh podjetij skupaj z odvisnimi družbami za preteklih 10 let.

“Ni namen države, da postane največji hotelir, kot je to v svetu samo na Kubi, namen vlade je tako, kot je bil izražen tudi, ko smo sklepali koalicijsko pogodbo, in sicer, da se lastništvo konsolidira, koncentrira in potem poišče strateškega partnerja, ki bo v te turistične komplekse tudi vlagal;” je bil jasen slovenski premier.

“Tu ne gre za problem nekaj 10 milijonov za manjšinski delež, gre za stotine milijonov, ki jih je treba vložiti, da bodo te turistične kapacitete služile svojemu namenu s konkurenčno ponudbo. Kar se sedaj dogaja, je prvi korak, končni korak pa je dobiti strateškega lastnika na podlagi mednarodnega razpisa oziroma procedure, ki je v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo in ta lastnik mora biti ne nek finančni sklad, ki je to kupil iz špekulativnih namenov, ampak nekdo, ki se ukvarja s turistično  dejavnostjo,” je še povedal predsednik vlade Janez Janša.

 

Pridružite se skupini in glasujte koga boste volili na naslednjih volitvah in v kakšni Sloveniji želite živeti:

POVEZAVA

Dogajanje v Ukrajini