Domovi za starejše so največje središče okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji. Največ okuženih je v domovih v Šmarje pri Jelšah, sledi Metlika in Ljutomer.

Trenutno iščejo različne rešitve, kako ločiti in preseliti zdrave varovance od okuženih in tistih s sumom okužbe. Večina domov pa se sooča tudi s pomanjkanjem ustreznega osebja in zaščitne opreme.

Dom upokojencev Ptuj primer dobre prakse 

Dom upokojencev Ptuj deluje v petih enotah: enota Ptuj, enota Muretinci, enota Kidričevo, enota Juršinci in enota Koper. V vseh enotah imajo v oskrbi 690 varovancev. Trenutno še ne beležijo okužbe s koronavirusom.

Vse aktivnosti, ki jih izvajajo so prilagojene individualno in v manjših skupinah, ki potekajo na varni razdalji. Kaže, da so pri uvajanju ukrepov zelo uspešni.

Direktorica zavoda, Jožica Šemnički je za portal Spodnje Podravje (spodnjepodravje.si) izjavila, da imajo v vseh enotah pripravljene vse protokole za ravnanje, okužene stanovalce pa bodo oskrbovali v coni za izolacijo, ki so jo pripravili v enoti Ptuj za vse enote v UE Ptuj in posebej v enoti Koper.

Varovanci Doma upokojencev Ptuj
Varovanci Doma upokojencev Ptuj se dobro počutijo. Foto: Facebook

Skladno z navodili imajo pripravljeno enoto za stanovalce  s sumom  na okužbo in BODO LOČENI OD  zdravih stanovalcev (več v Jožica Šemnički: V Domu upokojencev Ptuj izvajamo vse potrebne zaščitne ukrepe v skladu z navodili NIJZ).

Direktorica v prispevku za PeTV izraža skrb do izpada kadra, saj imajo že tri zaposlene v samoizolaciji in si želijo okrepitve. Podali so tudi pobudo, da bi v delovni proces vključili ljudi, ki so tokrat ostali brez dela. Gre za dela kot so čiščenje, razkuževanje, delo v pralnici, pomoč v kuhinji, da bi svoje delavce lahko maksimalno usmerili za neposredno delo z varovanci.

Vsi, ki želijo sodelovati naj se z domom povežejo direktno ali preko Zavoda za zaposlovanje, kjer preučujejo ustrezne ukrepe aktivne politike zaposlovanja, ki bi lahko pokrile vključevanje v delo.

Direktorica obljublja tudi vse možne oblike nagrajevanja, ki jih bodo deležni zaposleni za svojo prizadevnost, strpnost in požrtvovalnost v teh težkih časih.

Lenart

Včeraj je bil na obisku v domu za starejše občane Lenart minister za delo Janez Cigler Kralj in se soočil z aktualnimi razmerami in ukrepi s predstavniki občine Lenart, doma starejših in zdravstvenega doma.

Obisk predsednika v Lenartu
Obisk predsednika v Lenartu. Foto: https://www.domlenart.si/

Minister se je strinjal, da bi 70 varovancev preselili v prenovljeni dom svete Agate, to je nekdanji Črni les. Predstavniki doma so opozorili na večji primanjkljaj pri zaščitni opremi, ki bi jo potrebovalo zdravstveno osebje – torej profesionalna zaščitna oprema, ki jo zdravstveno osebje potrebuje v primeru okužbe.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so na območju Občine Lenart trije okuženi, v zadnjih dnevih pa ni novega okuženega.

Ljutomer

V ponedeljek so v domu starejših občanov Ljutomer zaradi suma okužbe z novim koronavirusom testirali 15 ljudi, pozitivnih je bilo pet. Skupno število okuženih v domu starejših občanov je 49, od tega 44 stanovalcev in pet zaposlenih. V domu je 90 zaposlenih in 152 stanovalcev. Vsi okuženi zaposleni so doma v samoizolaciji.

Prav tako je dom obiskal minister Janez Cigler Kralj, ki je obljubil pomoč s strani vlade.

Minister Cigler Kralj na obisku v Ljutomeru
Minister Cigler Kralj na obisku v Ljutomeru. Foto: Facebook

So pa v domu preuredili nastanitev varovancev. Nameščeni so v celotnem tretjem nadstropju, ki so ga preuredili v kohortno izolacijo. Stanovalci, brez potrjene okužbe, so nameščeni v 1. in 2. nadstropju, 16 samostojnih stanovalcev, brez potrjene okužbe, so začasno preselili v Bioterme. Zaščitne opreme imajo zaenkrat dovolj, prejeli so jo iz blagovnih rezerv in številnih drugih donatorjev. Potrebujejo tudi psihološko pomoč za svoje varovance.

Preko socialnega omrežja Facebook sporočajo, da so se danes zjutraj dogovorili za dodatno usposobljeno osebje. Nekaj negovalno-oskrbovalnega kadra bosta zagotovila sosednji Dom Lukavci in SB Murska sobota. Prioriteta jim je, da vzpostavijo ustrezne relacije z zdravstvenim sistemom in varovancem zagotovijo čim višji nivo pomoči in tudi zdravljenja.

V naslednjem obdobju potrebujejo predvsem mir, razumevanje, podporo in pomoč.

Šmarje pri Jelšah

V šmarskem domu upokojencev je bilo v nedeljo z novim koronavirusom okuženih 119 stanovalcev in zaposlenih, kar je sedem več kot dan prej. Za posledicami covida-19 je tako iz doma umrlo 10 oseb, ki so imele še pridružene bolezni.

V ponedeljek je ta številka narasla na 131, kar je 12 več kot v nedeljo. V občini Šmarje pri Jelšah je po podatkih iz NIJZ skupno okuženih 143 oseb, kar je šest več kot dan prej.

Maribor

Aktivnosti v DSO Tezno
Aktivnosti v DSO Tezno. Foto: www.dso-tezno.si/

Okužbo z novim koronavirusom so ta konec tedna zabeležili tudi v mariborskem Domu Danice Vogrinec, ki je največji dom za starostnike v državi. Okužena je ena od uslužbenk doma, ki pa po besedah direktorja doma Marka Slaviča ni imela neposrednega stika s stanovalci. Slednje redno testirajo in doslej še niso imeli pozitivnega brisa.

Je pa danes dom za starejše Tezno obiskal predsednik republike Borut Pahor. Direktorica doma, Jasna Cajnko je opozorila, da se skrb za bolne prenaša na zaposlene in vodstva domov, ki pa so socialnovarstveni zavodi in ne zdravstvene ustanove. V pismu, ki ga je naslovila na predsednika republike, vlado in varuha človekovih pravic je izpostavila neenakopraven dostop starostnikov do zdravljenja, saj v domovih manjka ustrezen kader, prostori in zaščitna oprema. Izjavi se je pridružil tudi podpredsednik Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Zoran Hoblaj.

Preko svoje spletne strani varovanci objavljajo razna sporočila:

Ga. ŠENEKAR Jožefa
“V domu mi nič ne manjka, dopoldan na terapiji in delam vaje za krepitev rok, spijem kavico, pokramljam z prijateljicami, rada grem tudi na jutranjo telovadbo. Moji hčerki želim dosti zdravja, za mene pa ne skrbi, ker sem vredu.”

Dom starejših Preddvor

 V Naklem so pred 12-imi dnevi ugotovili prvo okužbo s koronavirusom. Danes so preko svoje spletne strani sporočili, da so potrdili drugo okužbo pri svoje stanovalcu. Sporočajo, da je bil varovanec ves čas v izolaciji, zato ni nevarnosti, da bi se okužili še drugi varovanci.

Pred 12-imi dnevi so odkrili okužbo tudi pri eni zaposleni in zunanjemu sodelavcu. Prvookuženega in še dva varovanca, ki sta bila v stiko z njim so takoj premestili v izolacijo. Pri njima sprava testiranje ni pokazalo okužbe, v ponedeljek je pa eden izmed njiju začel kazati znake okužbe. Primer potrjuje, da testiranja v zgodnjih fazah niso zanesljiva.

Trije zaposleni, ki so bili v stiku z okuženim ostajajo v izolaciji v hotelu Marinšek v Naklem.

Vadba v domu za starejše občane Preddvor
Vadba v domu za starejše občane Preddvor. Foto:www.dso-preddvor.si

Fizioterapevtka Kaja Stenovec se je domislila odlične ideje kako stanovalcem zagotoviti varno in zabavno telovadbo na prostem.

Domovi za ostarele so ključna skrb

Milan Krek, predstavnik Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) je na včerajšnji novinarski konferenc poudaril, da so “domovi za ostarele ključna točka, kjer bomo bitko dobili ali izgubili”. Tega se moramo vsi zavedati, je dejal in apeliral na vse tam zaposlene, da naj vseskozi opazujejo svoje zdravstveno stanje in naj pravočasno ostanejo doma, da virusa ne prinesejo med najbolj ranljive.

Milan Krek, dr.med., spec. javnega zdravja, predstavnik NIJZ: “Domovi za ostarele ključna točka, kjer bomo bitko dobili ali izgubili”

Koliko družin je k sebi vzeli svojce iz domov za starejše?

Urška Bačovnik Janša pozvala naj družine vzamejo svoje svojce iz domov za starejše občane
Urška Bačovnik Janša pozvala naj družine vzamejo svoje svojce iz domov za starejše občane. Foto: Twitter

V zadnjih dnevih je le nekaj družin k sebi vzelo svojce iz domov za starejše. Po podatkih ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja je bilo takih primerov manj kot deset. Starejši se namreč ne bodo mogli vrniti v domove do konca epidemije koronavirusa, saj gre za najranljivejšo starostno skupino.

 

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR