Jožica Šemnički: V Domu upokojencev Ptuj izvajamo vse potrebne zaščitne ukrepe v skladu z navodili NIJZ

Dom upokojencev Ptuj
Foto: .dom-upokojencev.si/

V preteklih dneh se nakazuje, da se Slovenija z ukrepi učinkovito spopada z epidemijo koronavirusa. Kljub temu ostaja ena večjih težav žarišča okužb v domovih za starejše občane. Dom starejših občanov Ljutomer je tako v zelo kratkem času postal žarišče z že kar 43 obolelimi. V preteklih dneh so pričeli zdrave stanovalce že seliti v Bioterme Mala Nedelja.

Zanimalo nas je kako je na epidemijo koronavirua pripravljen Dom upokojencev Ptuj v njegovih izpostavah. Za odgovore smo povprašali direktorico Doma upokojencev Ptuj, gospo Jožico Šemnički, ki nam je ažuro odgovorila na zastavljena vprašanja.

Kakšni so trenutni ukrepi, ki ste sprejeli v povezavi s koronavirusom v Domu upokojencev Ptuj in njegovih izpostava? Kako je z zalogami zaščitne opreme?
V Domu upokojencev Ptuj (vseh petih enotah) izvajamo vse potrebne zaščitne ukrepe v skladu z navodili NIJZ. Imamo dovolj zaščitne opreme in trenutno z dobavo ni težav, upajmo, da bo tako ostalo.

Kakšen je vaš načrt postopanja v primeru, da pride do izbruha koronavirusa v vaših enotah?
V primeru izbruha COVID-19 imamo pripravljene vse protokole za ravnanje, okužene stanovalce bomo oskrbovali v coni za izolacijo, ki smo jo pripravili v enoti Ptuj za vse enote v UE Ptuj in posebej v enoti Koper.
Skladno z navodili imamo pripravljeno enoto za stanovalce  s sumom  na okužbo,  enoto za pozitivne in BODO LOČENI OD  zdravih stanovalcev.

Kako ocenjujete psihično razpoloženje stanovalcev v teh časih, jim pri premostitvi teh težav kako pomagate?
Psihično stanje stanovalcev je upoštevaje  izredne razmere dobro, stike s svojci vzdržujejo preko  sodobne tehnologije, poleg telefona še po skaypu, dnevno objavljamo novice iz doma na naši internetni strani.
Prizadevno negovalno  osebje jim posveča pozornost, strokovni delavci in  terapevti izvajajo veliko individualne terapije in nudijo psihosocialno oporo.

Ali se svojci že odločajo oz. povprašujejo o tem ali lahko vzamejo stanovalce iz doma k sebi? Se je kdo za to že odločal?
V vseh enotah Doma so se za odhod domov odločili v treh primerih ( v oskrbi imamo 690 stanovalcev).

Ali so bili stanovalci in zaposleni testirani na koronavirus? Imate morda med zaposlenimi koga v karanteni oz. samoizolaciji?
Doslej smo izvedli 21 testiranj pri stanovalcih in 2 testa pri zaposlenih. Vsi so bili negativni, torej ni nihče v karanteni, oba zaposlena sta imela  določeno samoopazovanje v domačem okolju. Zdravniki se odločajo za testiranje ob minimalnih respiratornih infektih;  ki so sicer v tem času bili pogosteje prisotni. Ugotavljamo, da smo letos tako stanovalci kot zaposleni bolj zdravi kot običajno na prehodu zime, k čemer gotovo pripomore dejstvo, da smo izolirani.

Ali svojci jemljejo stanovalce ven iz doma oz. ali potekajo kakšni pogovori o tem, so kakšne težnje k temu?
Kot že navedeno, se svojci ne odločajo  in ugotavljamo, da si tudi stanovalci tudi  ne želijo iz doma. Ob dejstvu, da je preko 70% stanovalcev odvisnih od najzahtevnejše zdravstvene nege in oskrbe je to povsem razumljivo.

Uredništvo želi vodstvu Doma, zaposlenim in oskrbovalcem še naprej uspešno izvajanje preventivnih ukrepov in veliko zdravja. 

MT