Nič o dolgotrajni oskrbi, cene DSO pa se večajo

Seznami nič novega
Urad za demografijo. Foto: Pixabay

Nova vlada pod vodstvom  Roberta Goloba še naprej ignorira ukrepe prejšnje  vlade Janeza Janše, ki je za postopno postkoronsko okrevanje zagotovila 12 milijard  evropskih sredstev, od tega 6.5 milijard nepovratnih sredstev.

 

Po šokantni novici, da misli minister za solidarno prihodnost  Luka Mesec ukiniti Urad za demografijo, češ, da ne potrebujemo “konservativne politike rodnosti ter  tradicionalnih vrednot  (materinstva in očetovstva” (Nova24tv, 21.6.2022), je udarila novica, da se bodo v DSO dvignile cene oskrbnine za starejše občane. Te so že zdaj enormno visoke (1800 evr).Oskrba in varstvo starejših bo za mnoge še bolj nedosegljiva. Kljub temu, da so 40 let in več plačevali davke in prispevke državi.

Poleg travm, s katerimi se srečujejo starejši v vsakdanjem življenju ( bolezen, invalidnost, depresija,..) ter njihovi svojci, sedaj vse v obup spravljajo še z v nebo letečimi oskrbninami.2/3 upokojencev, ki so oddelali 40 let dela in imajo nizke pokojnine, si ne more privoščiti oskrbe v DSO ali oskrbe na domu.. Vendar tempo življenja narekuje, da tudi mladi ne morejo kvalitetno skrbeti zanje. Poleg skrbi za lastno eksistenco težko sprejmejo še dodatno  denarno obremenitev. In začaran krog se nadaljuje.

V večjih mestih je sicer zelo dobro poskrbljeno za starejše, posebno  tiste bolj mobilne. Zgodba pa je popolnoma drugačna na podeželju. Tam starejši niso deležni poplone oskrbe ( hranjenje, umivanje, preoblačenje, zdravstvena oskrba) Prikrajšani so za marsikatero storitev čeravno so enako prispevali v državno blagajno.

Po drugi strani pa beremo kako visoke finančne injekcije dobivajo NVO Metelkova  (cca 37.351.476.77 ),, ki  ne ustvarijo nobene dodane vrednosti v državi in koliko denarja gre za razne študije o dolgotrajni oskrbi (Anja Kopač -74 milijonov) Gotovo bi se dalo postrgati še nekaj sredstev tudi v kakšni drugi branži, ki zgolj obremenjuje javne finance, koristi pa širša javnost nima.  V zadnjih 10 letih pretekle vlade niso zgradile niti enega doma za starejše, niti niso subvencionirale oskrbnin! Ob kroničnem pomanjkanju kadra pa je vprašljiva tudi kvaliteta oskrbe.

Upokojenci smo pošteno oddelali in zaslužili svoje pokojnine , katerih višino si nismo določilali sami in si gotovo zaslužimo tudi primerno oskrbo za primerno ceno.

Jelka Suhadolnik Vtič