Neverjeten porast okužb! Ukrepi se zaostrujejo!

Kako bo potekalo življenje v jeseni? Foto: Pixabay

Uvedli so redno presejalno testiranje pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti in izvajalcih socialno varstvenih storitev, in sicer v breme stroškov državnega proračuna.

Testiranje s testi HAG za samotestiranje se uvede za vse učence osnovne šole in dijake.

Samotestiranje je potrebno tudi za udeležbo v športnih programih, športno rekreativnih dejavnostih in za obšolske dejavnosti ne glede na starost učenca in dijaka. Pogostnost samotestiranja za učence, dijake in študente pa se poviša na dvakrat tedensko s pravico do uporabe deset testov za samotestiranje.

Za opravljanje dela se poviša pogostnost presejalnega testiranja s testi HAG za samotestiranje oziroma testiranja s testi HAG vsakih 48 ur, in sicer tako, da mora oseba ob začetku opravljanja dela imeti veljaven test HAG za samotestiranje ali test HAG, ki ni starejši od 48 ur. V primeru enakomerno razporejenega delovnega časa oziroma enoizmenskega delovnika od ponedeljka do petka to pomeni, da se mora oseba praviloma testirati vsak ponedeljek, sredo in petek pred začetkom dela, torej na vsakih 48 ur med delovniki, ne pa tudi v nedeljo. V primeru neenakomerno razporejenega delovnega časa, začasne prerazporeditve delovnega časa, izmenskega dela, odrejenega dela preko polnega delovnega časa, dodatnega dela ali zaradi morebitne odsotnosti pa se šteje, da oseba ob nastopu dela izpolnjuje pogoj PCT, če začne opravljati delo v mejah 48 ur, ki so izkazane z dokazilom o opravljenem presejalnem testiranju s testom HAG za samotestiranje ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur.

“Izvajanje ukrepa PCT v družbi očitno ne deluje, kot bi si želeli. Preverjanje na terenu je prej izjema kot pravilo, opažamo tudi povečano število ponarejenih potrdil. Nošenje maske ni dosledno, na mehurčke smo že zdavnaj pozabili. Virus nas zato potiska v situacijo, ko moramo zaradi zdravja ljudi predlagati dodatne ukrepe,” je dejal Poklukar.

Določi se, da je kljub izpolnjenemu pogoju PC, uporaba zaščitne maske obvezna:

  • v dejavnostih zdravstva, izobraževanja in socialnega varstva ter
  • v dejavnostih in pri izvajanju vseh storitev, kjer prihaja do medsebojnega stika.

Odlok začne veljati 1. novembra 2021, da se omogoči čas za nabavo dodatnih testov za samotestiranje in organizacijo dodatnih testiranj s testi HAG pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti.

Ali bomo ponovno morali zapreti državo?

“Če kot družba v naslednjih dneh ne bomo sposobni dosledno izvajati PCT-pogoja, kot smo ga na začetku septembra, bomo primorani ponovno omejevati družbeno življenje, da zamejimo naše stike in posledično okužbe. Ob predpostavki, da se nam krivulja pozitivnih ne obrne in zapolnimo bolnišnice na od 160 do 180 intenzivnih postelj, bom vladi kot minister za zdravje, ki na prvo mesto postavlja življenje ljudi, predlagal zaprtje družbe,” je dejal Poklukar.

Razmere so alarmantne

Danes zjutraj so zasedene vse kapacitete navadnih postelj, a je predvideno povečanje, na intenzivnih oddelkih pa je zasedenost 92%. Glede na napovedi bomo v petek omejili izvajanja vseh nenujnih programov in povečali kapacitete za navadne in intenzivne postelje.

Preberite še:

Grozljivo!!! Grožnje z likvidacijo Janši in Toninu ter vsem podpornikom vlade

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Končno so prišli na vrsto starejši in tisti, ki potrebujejo pomoč

Energetski vavčerji

 

MR