Nesposobnost v obraz migrantskemu valu: Kdaj bo vlada prevzela odgovornost?

Migrantski val 2.0 je pred vrati in znova opozarja na nezmožnost vlade, da učinkovito odreagira. Kljub opozorilom, ki so se kopičila že celo poletje, se zdi, da je aktualna vlada raje zavila glavo v pesek, kot pa se soočila s problematiko, ki se iz dneva v dan slabša. Zanemarjanje opozoril SDS in ignoriranje pozivov k sklicu nujne seje Sveta za nacionalno varnost je le še dodaten dokaz, da vlada dr. Roberta Goloba ne jemlje resno varnost svojih državljanov.

 

Nekoliko je presenetljivo, da ob ponavljajočem se scenariju iz leta 2015 Slovenija ni bolje pripravljena. Zdi se, da so se iz preteklih izkušenj in ukrepov sosednjih držav naučili malo. Namesto da bi imeli že vnaprej pripravljen načrt, kako se soočiti z migrantskim valom, je predlagane ukrepe treba šele sprejemati.

Schengensko območje je danes drugačno, Slovenija pa ima več virov in možnosti ukrepanja. Predlogi SDS so smiselni, jasni in neposredni, s poudarkom na meddržavnem sodelovanju, učinkovitem varovanju meje in zagotavljanju varnosti vseh državljanov.

Zaskrbljujoče je, ko državljani ne zaupajo več v sposobnost svoje vlade, da zagotovi njihovo varnost. Če se ljudje počutijo prisiljene organizirati v civilne vojaške straže, potem je jasno, da vlada ne opravlja svojega dela. Davki, ki jih državljani plačujejo, bi morali zagotavljati osnovne storitve, med katerimi je zagotavljanje varnosti na vrhu seznama.

Vlada dr. Roberta Goloba mora prevzeti odgovornost, se soočiti s problematiko in ukrepati. Državljani Slovenije si zaslužijo, da živijo v miru in varnosti, brez strahu pred nezakonitimi migracijami in povečanjem kriminala. Čas je, da vlada preneha ignorirati in začne ukrepati.

MR