Nesposobna EU in migracijska kriza: Zver razkriva skrite interese in poziva k dejanjem

Dr. Milan Zver, foto: SDS

Evropski poslanec dr. Milan Zver je neizprosen v svoji kritiki trenutne odzivnosti Evropske unije na najnovejši migracijski val, ki je, po njegovem mnenju, najhujši po letu 2015. Ob očitni nezmožnosti EU, da bi se ustrezno odzvala na ta izziv, dr. Zver podaja zelo konkretne predloge, ki bi lahko rešili ta pereč problem.

 

Ena izmed ključnih točk njegove kritike se nanaša na financiranje nevladnih organizacij, ki so po njegovih besedah vpleteni v tihotapljenje migrantov v Evropo. “EU mora prenehati z nepremišljenim financiranjem teh organizacij,” poudarja dr. Zver. Poslanec načrtuje, da bo v naslednjih dneh na Evropsko komisijo naslovil zahtevo po zaustavitvi takšnega financiranja.

Prav tako je bil dr. Zver kritičen do načina, kako Evropa financira afriške države. Po njegovem mnenju mora biti finančna pomoč pogojena z dejanskimi ukrepi teh držav za zaustavitev migracijskih tokov. “Dovolj nenadzorovanih milijard smo poslali v Afriko, rezultat za EU pa je bil pogosto obupen,” je opozoril poslanec.

Nadalje je dr. Zver opozoril na neuresničene sklepe Evropskega sveta, ki bi lahko takoj zaustavili ilegalne migracije. Med ključnimi ukrepi je izpostavil rigorozno vračanje migrantov brez urejenega statusa, zaprtje zunanje kopenske in pomorske meje EU ter vzpostavitev sprejemnih centrov izven Evrope.

Vendar pa je bil še posebej kritičen do trenutne drže EU: “Na lastnih tleh se moramo obnašati kot gospodarji, ne gosti,” je dejal dr. Zver, ki s tem jasno poudarja potrebo po večji avtonomiji in samozavesti v soočanju z migracijsko krizo.

V luči teh komentarjev se postavlja vprašanje, ali bo Evropska unija zmožna prepoznati svoje pomanjkljivosti in se resnično soočiti z migracijskim izzivom ali pa bo nadaljevala s svojo pasivnostjo, ki je po mnenju mnogih postala njen zaščitni znak.

MR